Hlavní obsah

Žalobce nejspíš zruší stíhání Dalíka a Večerka

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pondělí dá odpověď na otázku, jestli se ostravský okresní žalobce Josef Bláha podřídí závaznému pokynu severomoravské krajské žalobkyně Zlatuše Andělové a zruší trestní stíhání Marka Dalíka, který je tajemníkem předsedy ODS Mirka Topolánka a Jana Večerka.

Foto: Jiří Smutný

Z dřívějších kulturních akcí v Akátovém domě

Článek

Dosavadní vývoj naznačuje, že Bláha se Andělové podřídí. Na rozdíl od svého podřízeného dozorového žalobce Martina Fraše, který odmítl pokyn Andělové splnit, a byl tak z případu vyloučen.

Bláhovo splnění závazného pokynu Andělové a zrušení trestního stíhání Dalíka a Večerka nemůže znamenat podle náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslava Macháně konec Kořistkova případu.

"V případě, že žalobce zruší usnesení o zahájení trestního stíhání, vrátí se případ z fáze vyšetřování do fáze trestního řízení, v níž se prověřuje podezření. Rozdíl bude v tom, že v rámci prověřování není nikdo obviněn," řekl Macháně Právu.

Policie začne od nuly

Podle něj se nadále prověřují všechny vyšetřovací verze a okruh podezřelých osob. "Další rozdíl bude v tom, že po zrušení trestního stíhání nebude policejní orgán moci například provést žádnou konfrontaci zúčastněných osob, obviněných, svědků a podobně," vysvětlil Macháně.

Uvedl, že při prověřování lze provést jen záznamy o podaném vysvětlení, které však při soudním jednání nemohou být použity jako důkaz, ani je při soudním líčení předestřít.

Konec aféry v nedohlednu?

"Prověřování je pro obhajobu nevýhodnější. Při prověřování totiž neexistuje obviněný. Obhájce tak může být přítomen jen u výslechu svého mandanta. Policie dále v této fázi nemá povinnost advokáty vyrozumívat o předvolání jiných osob a podobně," poznamenal náměstek.

Zdůraznil, že trestní věci skončí až tehdy, jestliže orgány činné v trestním řízení dospějí k závěru, že se podezření jednoznačně vyvrátilo a trestný čin se nestal, nebo se trestný čin stal, ale nezjistila se konkrétní osoba, která ho spáchala.

"V této fázi vyšetřování i prověřování případ poslance Kořistky zatím není," dodal Macháně.

Aféra vyvolaná údajným pokusem o podplacení Kořistky neskončí rozhodnutím, že k pokusu o podplacení nedošlo, nebo nebyla zjištěna konkrétní osoba. Policie totiž vyšetřuje trestní oznámení, které na Kořistku podala ODS. "Trestní řízení probíhá v Praze. Bližší informace zatím nelze podat," konstatoval Macháně.

Trestní oznámení pro poškozování cizích práv podala ODS na Kořistku v září. První místopředseda ODS Jan Zahradil již 24. srpna oznámil, že podle rozhodnutí grémia ODS bude Kořistka čelit také žalobě na ochranu dobré pověsti, na veřejnou omluvu a finanční satisfakci. "Jde o peněžní satisfakci ve výši 10 miliónů korun, kterou ODS hodlá použít na dobročinné účely," řekl Zahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám