Hlavní obsah

Žalobce, který se vykašlal na spor s Válovou, zaplatí vysouzené peníze ze svého

Právo, Josef Koukal

Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Lenka Bradáčová potrestá žalobce, který zanedbal spor, jímž se bývalá mluvčí tohoto úřadu Irena Válová domáhala náhrady za ušlý zisk. Vysouzenou částku 77 tisíc korun musí žalobce zaplatit ze svého a čeká ho kárné řízení.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Irena Válová

Článek

„Státní zástupce VSZ, který to měl na starost, pochybil. To znamená, že všechno úřadu zaplatí a půjde před kárné řízení. Jiná možnost není, nebudu nikoho sanovat,“ řekla v pátek Právu Bradáčová. Podle informací redakce jde o státního zástupce Josefa Černého.

Za jeho selháním údajně stála banální chyba, kdy si do diáře nesprávně poznamenal datum soudního jednání.

„Předvolání bylo na 9. června, a když jsem si ho vyzvedl a přenášel do spisu do svého kalendáře, nesmyslně jsem si vyznačil 19. 6.,“ přiznal Právu sám Černý. „Doposud se mi něco takového nestalo. Že mě to mrzí, je samozřejmé, a že ponesu nějaké důsledky, je asi také samozřejmé,“ dodal žalobce.

VSZ se prakticky nemůže odvolat

Jak Právo v pátek informovalo, Válová jako bývalá mluvčí z doby, kdy v čele VSZ stál Vlastimil Rampula, žalovala úřad proto, že jí protiprávně vypověděl mandátní smlouvu. Požadovala ušlý zisk a Obvodní soud pro Prahu 4 její žalobě v pondělí vyhověl. [celá zpráva]

Státní zastupitelství však u soudu nikdo nezastupoval, takže spor ani jinak dopadnout nemohl. Soud vyhlásil tzv. verdikt pro zmeškání.

Válová, která jako mluvčí pracovala pro VSZ externě, ve své žalobě z února 2012 vycházela z toho, že jí byla smlouva vypovězena protiprávně. Stanislav Mečl jako pověřený šéf VSZ, kterého do čela úřadu dočasně instaloval v listopadu 2011 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), neměl pravomoc jí tehdy mandátní smlouvu vypovědět.

VSZ prakticky nemá možnost odvolání proti verdiktu, který soud ve prospěch Válové vynesl. Úřad by musel prokázat, že absenci jeho zástupců u sporu zavinily závažné a objektivně prokazatelné příčiny. Přepsání se v kalendáři mezi ně ale rozhodně nepatří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám