Hlavní obsah

Žalobce chce pro Bulawu dvojnásobný trest

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Jeden z nejsledovanějších případů nekončí. Žalobce požaduje pro Zdeňka Bulawu, který v opilosti svým mercedesem usmrtil tři policisty, vyšší než čtyřletý trest. Proto nyní podal návrh na dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Václav Mikeš

Oltář v kapli

Článek

Zdeněk Bulawa

Bulawa loni v Českém Těšíně narazil ve dvě hodiny v noci ve 130kilometrové rychlosti do policejní felicie. V krvi měl nejméně 1,6 promile alkoholu a snažil se od nehody ujet. Ve služební felicii tehdy zahynuli tři muži zákona.

Okresní soud v Karviné poslal letos v červnu Bulawu do vězení na tři roky. Odvolací Krajský soud v Ostravě mu minulý měsíc trest o jeden rok zvýšil. Podle obou soudních senátů měl na nehodě svůj podíl řidič policejního vozu, když nedal Bulawovu mercedesu přednost.

Žaloba spoléhá na svědka

Ostravský žalobce Richard Fanta však na konci minulého týdne podal návrh na dovolání k Nejvyššímu soudu. Bulawův prohřešek chce překvalifikovat do vyšší trestní sazby. "V dovolání tvrdíme, že mercedes v době nehody nesvítil. Opíráme se o výpověď jednoho svědka," řekl Právu Fanta.

Pokud by se žalobci podařilo jeho svědectví před soudem potvrdit, musel by senát Bulawovo provinění posuzovat jako závažnější a ve vyšší trestní sazbě. Předešlé dva soudy mu mohly uložit nejvýše pět let. "V přísnější sazbě by mu mohl soud uložit až osm let. My bychom požadovali trest při této horní hranici," uvedl státní zástupce.

Jeho návrh musí ještě akceptovat Nejvyšší státní zastupitelství v Praze, které jako jediné může dovolání k Nejvyššímu soudu podat.

Bulawa si při soudním líčení vysloužil přezdívku "pirát silnic". Vyšlo totiž najevo, že před tragickou nehodou měl v kartě řidiče rekordních 32 dopravních přestupků. Rodiny policistů ztratily po vynesení rozsudku víru ve spravedlnost. Tresty považovaly za nízké. Jejich synové a muži položili své životy právě ve službě při chytání opilých šoférů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám