Hlavní obsah

Zalkla se, zpanikařil jsem a zmáčkl ji, vysvětloval soudu zranění novorozené dcery otec

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletý otec tří dětí z Královéhradecka stanul v pondělí před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové, kde se zpovídá z těžkého ublížení novorozené dceři. V době, kdy s ní třásl, až začala krvácet do mozku, byly dítěti pouhé dva měsíce.

BEZ KOMENTÁŘE: Otec a matka poraněné dívky u královéhradeckého souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Kdy přesně bylo dítě zraněno, se policii nepodařilo přesně určit. Bylo to někdy mezi 2. září až 22. říjnem loňského roku. Jak se uvádí ve spise, obžalovaný třásl holčičce hlavou nejméně ve dvou případech. „A to bez jakékoli opory její hlavy a krku. To nepatří mezi obvyklé a přiměřené způsoby péče o kojence. Obviněný věděl, že novorozeným dětem musí vždy podložit hlavičku,“ uvedla státní zástupkyně.

Podle lékařů došlo tímto třesením k vícečetnému krvácení do mozku. U holčičky se objevila také četná ložiska krvácení do sítnice, takzvaný Tersonův syndrom.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný otec novorozené dívky u soudu

„Jsem vinen za ten jeden případ. Zpanikařil jsem, moc toho lituju. Ale o jiném zranění nevím, to vylučuji,“ řekl soudu a vysvětlil, jak k nešťastné události mělo dojít. „Přišel jsem z práce a vzal jsem si ji. Vyklouzla mi. A jak jsem ji chytil, asi jsem ji víc zmáčkl a ona se zalkla. Nedýchala. Proto jsem s ní třásl, abych ji zachránil,“ uvedl u soudu už šestkrát soudně trestaný muž.

V současné době si odpracovává trest obecně prospěšných prací, jinak je zaměstnán u stavební firmy, kde si vydělává kolem 15 tisíc korun měsíčně.

„Věděl jsem, že se má hlavička podebírat, ale v tom momentu mne to vůbec nenapadlo. Já jsem nevěděl, co mám dělat,“ dodal s tím, že dítě je naštěstí čilé, směje se, chodí, začíná mluvit.

Zranění mohla vést až ke smrti dítěte

„Zjištěná zranění jsou příznačná pro tzv. syndrom třeseného dítěte, Shaken Baby Syndrom, což znamená intenzivní třesení dítětem s prudkými pohyby jeho nefixované hlavy a krku. Tak došlo u poškozené k přetržení přemosťujících cév v mozkových obalech a krvácení do prostoru pod tvrdou plenu lební a tím k poškození důležitých orgánů, mozkových obalů a zrakového orgánu,“ dodala státní zástupkyně.

Taková zranění mohou vést ke smrti dítěte, případně mohou zanechat trvalé následky. V tomto případě naštěstí zasáhli lékaři v hradecké fakultní nemocnici, kde byla dívenka od 22. října do 10. listopadu 2015 hospitalizována, kterým se podařilo tyto fatální následky odvrátit.

Nechtěl jí ublížit, věří matka

„Vyčítal si to. Nechtěl jí ublížit, chtěl jí pomoci, aby se nadechla,“ věří obžalovanému jeho družka, která s ním nadále žije a narodilo se jim letos další dítě. Dokonce se domnívá, že zranění mohla dcerce způsobit i sama. Znalci totiž u novorozence zjistili obdobná zranění staršího data.

„Dcerka je ubrečenější než její dvojče. Chtěla jsem ji uspat, houpala jsem ji v postýlce a přehoupla ji, až se bouchla o postýlku. Brečela. Bylo to tak týden, 14 dní před tím 22. říjnem,“ řekla u soudu.

Hlavní líčení bude pokračovat i v úterý a poté výpovědí jednoho ze znalců za týden v pondělí 17. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám