Hlavní obsah

Zakázané drony dál křižují nad národními parky

Právo, Vladislav Prouza

Drony brázdí nebe nad národními parky, ač to zákon o ochraně přírody a krajiny od 1. června zakázal. Jejich počet roste stejně jako žádosti o jejich příležitostnou legalizaci. Turisté ani ohrožená zvířata se tak klidu hned tak nedočkají. Ochranáři navíc netají obavy o možné invazi dronů v souvislosti s letními prázdninami.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Přibývá oficiálních žádostí o výjimky od vědeckých institucí, filmařů a podobně. Počet takto povolených dronů můžeme aspoň regulovat a máme je pod kontrolou. Zároveň roste i množství dronů používaných bez našeho vědomí pro soukromé a komerční účely,“ potvrdil náměstek ředitele Národního parku Šumava Jiří Dolejší.

Šanci proti nelegálně používaným dronům mají ochranáři pramalou. „Sestřelit takový dron pochopitelně nemůžeme. Přinejlepším zabavit a provozovatele pokutovat až deseti tisíci korunami. Odhalit místo, odkud je dron řízen, ale bývá často dost problematické. Zákon nám dává alespoň šanci proti tomu zakročit,“ doplnil Dolejší.

Může dojít k přímému ohrožení živočichů, rušení návštěvníků a střetům s jinými létajícími prostředky
mluvčí KRNAP Radek Drahný

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný tvrdí, že drony mohou v krajním případě způsobit přírodní katastrofu a při srážce s letadlem i lidskou tragédii. „Může dojít k přímému ohrožení živočichů, rušení návštěvníků a střetům s jinými létajícími prostředky,” uvedl mluvčí KRNAP.

„Drony poskytují i četné možnosti zneužití jako zásahy do soukromí. Rizika umocňuje finanční dostupností těchto systémů. Poznatky o vlivech bezpilotních letadel na přírodní prostředí, zejména živočichy, jsou zatím velmi kusé,“ dodal Drahný.

Zákaz používání dronů platí od počátku června nad čtyřmi českými přísně chráněnými územími: Krkonošemi, Šumavou, Českým Švýcarskem a Podyjím. Zákon na území národních parků zakazuje stejně jako drony i tzv. čínské balónky štěstí a modely letadel. Výjimku mají pouze obce, kam rameno ochranářského zákona nesahá a záchranáři během záchranných akcí.

„Výjimku k provozu dronů nad územím parku bude Správa KRNAP povolovat pouze ze závažných důvodů. Půjde např. o zajištění bezpečnosti osob nebo skutečný vědecký výzkum,“ upozorňuje Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám