Hlavní obsah

Zahradník zužitkoval své zkušenosti při pěstování konopí

Právo, Miloslav Hradil
Prostějov

Dvě velmi kvalitně vybavené pěstírny konopí odhalili v těchto dnech policisté v Plumlově na Prostějovsku a v Přerově. Své zkušenosti tu zužitkoval profesionální zahradník. Droga, kterou policisté zabavili, by se dala na černém trhu prodat za nejméně tři milióny korun. V případě usvědčení mužům hrozí až 12 let vězení.

Foto: Policie ČR

Pěstírna konopí v Plumlově.

Článek

"Přímo v pěstírně v Plumlově, která byla v objektu bývalé kotelny, byli zadrženi dva muži české národnosti ve věku 37 a 27 let z Prostějovska. Starší, který je osobou samostatně výdělečně činnou, má středoškolské vzdělání v oboru zahradnické práce. Komplice, který byl nezaměstnaný, nelegálně zaměstnával," řekl v pátek policista Karel Kadlec.

Policisté na místě zabavili přes 1000 rostlin konopí a víc než 16 kilogramů sušené rostlinné hmoty. "Co do kvality drogy i množství zajištěných rostlin se jedná o nadstandardní případ," zdůraznil Kadlec.

Propracovaný systém

Zejména pěstírna v Plumlově byla podle kriminalistů velmi dobře vybavena. Hydroponní způsob pěstování konopí tu kontrolovala a řídila elektronika. Každá rostlina měla samostatný přívod vody a nechyběla ani klimatizace. Cena vybavení pěstíren je odhadována na statisíce korun.

Foto: Policie ČR

Technická místnost pěstírny konopí v Plumlově.

"Znalec z oboru elektrotechniky, který byl přivolán, uvedl, že systém byl propracovaný, zajišťoval kvalitní obslužnost i spolehlivost a pachatelé tak na místo nemuseli příliš často chodit," konstatoval kriminalista Tomáš Adam. Vstup do pěstírny v Plumlově podle něj pachatelé maskovali šatní stěnou, která fungovala jako falešné dveře.

Zkušební provoz

Druhá pěstírna, která byla umístěna v objektu staré vodárny na okraji Přerova, fungovala podle kriminalistů hlavně jako jakási přípravna a předpěstírna.

Kriminalisté se domnívají, že pěstírny fungovaly asi půl roku. "Myslíme si, že zabavená sušená hmota je produktem zkušebního provozu. Žádná droga se tak patrně na černý trh nedostala," uvedl Adam.

"Zadržení muži nebyli nikdy v minulosti trestně stíháni. Motivem jejich činu byl nedostatek finančních prostředků," konstatoval Kadlec. Oba byli obviněni z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Byla na ně uvalena vazba. Hrozí jim až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám