Hlavní obsah

Zadlužený policista bral peníze určené dětem

Právo, Patrik Biskup

Byl to policista, který během více než dvacetileté služby plnil své povinnosti ke spokojenosti nadřízených. Poslední roky ale u Petra T. z Klatov nastal obrat o sto osmdesát stupňů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Jeho pracovní morálka šla rapidně dolů a vše vyvrcholilo loni v březnu předčasným odchodem do civilu. A to vše kvůli dluhům, které z něho nakonec udělaly zloděje, jenž se neštítil brát peníze určené dětem.

Osmačtyřicetiletý expolicista, který poslal za mříže desítky zlodějů, lupičů a násilníků, teď sám na vlastní kůži zažívá, jaké to je, stát na druhé straně barikády. Státní zástupkyně ho viní ze zpronevěry více než 150 tisíc korun.

„Jako předseda Sportovního klubu policie (SKP) si opakovaně přisvojoval část finanční hotovosti zasílané městem Klatovy jako smluvně poskytnutou dotaci na pravidelnou činnost dětí a mládeže do 18 let,“ píše se mimo jiného v obžalobě, kterou minulý týden obdržel Okresní soud v Klatovech.

Peníze z městské kasy mu šly do kapsy nejméně po dobu čtyř let. Marně po něm chtěla zaplatit za pronájem sportoviště například Klatovská nemocnice.

Až osm let

„Pořád sliboval, že dá vše do pořádku, ale nikdy to nesplnil. Dokonce nám loni podepsal dohodu, kde se zavázal uhradit celkový dluh ve třech splátkách. K tomu ale nedošlo,“ vypověděla jedna ze svědkyň s tím, že se v šuplíku štosovaly nezaplacené faktury od roku 2009.

„V prosinci 2013 jsme proto museli SKP vypovědět nájemní smlouvu,“ dodala.  Výběr peněz z účtu SKP banka podmiňovala podpisem dvou oprávněných osob. Proto také Petr T. požádal svého tehdejšího kolegu z práce, jestli by byl ochoten vyřídit si dispoziční právo k účtu klubu.

„Byli jsme dobří kamarádi, a tak jsem souhlasil. Petr se staral o veškeré finanční transakce. Vždy za mnou přišel, řekl mi, na co potřebuje peníze, a já jsem mu to podepsal,“ reagoval dnes již také bývalý policista. Účet prý sám nikdy nekontroloval. „Bylo to vše o důvěře – já sem mu věřil,“ dodal. Jednání Petra T. bude soud posuzovat podle přísnějšího paragrafu. „Měl zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozené organizace,“ vysvětlila žalobkyně. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení.

Vrácení dotace

Průšvih vyplaval na povrch, když se město pídilo po tom, jak byly obecní peníze využity. Nedočkalo se totiž žádného vyúčtování. Teď bude chtít po Petru T., aby dotace vrátil.

„Ve smlouvě o poskytnutí dotace je stanoven termín, do kdy je její příjemce povinen předložit vyúčtování včetně dokladů. Pokud tak neučiní, je to důvod ke krácení nebo úplnému navrácení dotace,“ uvedla vedoucí finančního odboru klatovské radnice Hana Chalupová.

Petr T. byl po většinu své policejní kariéry hodnocen kladně. Ke konci služebního poměru už mu ale šéfové nemohli přijít na jméno. „Jeho pracovní výsledky se výrazně zhoršily. Zjistili jsme, že má v soukromém životě problémy, že je neadekvátně zadlužený,“ napsali v hodnocení pro žalobkyni.

Podle informací Práva čelí Petr T. dalšímu trestnímu oznámení. To na něj podal soudní exekutor Alan Havlice z Jeseníku, kde byl expolicista zaměstnán do února letošního roku jako vykonavatel.  Podezření se týká zpronevěry desítek tisíc korun vybraných od dlužníků a čachrů s benzínem ve služebním vozidle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám