Hlavní obsah

Záchranáři: Opilí útočníci nám vyhrožovali smrtí

Právo, Novinky, ČTK, T. Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U Obvodního soudu pro Prahu 5 ve středu vypovídali lékaři a hasiči, které před dvěma lety napadli Tomáš Půta a Václav Chmelenský, když jim přijeli na pomoc k autonehodě. "Křičeli, že si to klidně odsedí, ale že někoho zabijí," popisoval situaci řidič sanitky. Půta se dostal do povědomí veřejnosti jako jeden z obviněných členů gangu Davida Berdycha.

Článek

Incident se odehrál pozdě večer 28. dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5 poblíž chuchelského závodiště. Opilý řidič mazdy tam nezvládl řízení a narazil do lampy a do stromu. Dva ze tří pasažérů havarovaného auta, Chmelenský a Půta, potom napadli posádku sanitky, která je přijela ošetřit.

Útočníci udeřili a zkopali lékaře Zdeňka Šefrnu a způsobili mu tržnou ránu a podlitiny. Napadali i řidiče sanitky a dalšího záchranáře. Jejich řádění zabránili až hasiči, kteří násilníky spoutali a předali policii. Za výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví jim hrozí až osm let vězení.

Osmatřicetiletý Chmelenský působil v soudní síni dost sklesle. Byl už  dvakrát soudně trestán, kvůli ublížení na zdraví strávil téměř tři roky ve vazbě, ale nakonec byl osvobozen. "Při nehodě jsem se udeřil do hlavy a nic si nepamatuji. Byli jsme s Půtou a ještě nějakými lidmi ve dvou restauracích, něco jsme vypili, já měl asi čtyři skleničky," uvedl Chmelenský, který se napadenému lékaři Zdeňkovi Šefrnovi před časem písemně omluvil.

Chmelenský ze zdravotních důvodů po své výpovědi požádal, aby se soudu nemusel nadále účastnit a zastupoval jej pouze jeho obhájce. "Také mi není příjemné, když mě natáčejí a fotografují," řekl obžalovaný. Předseda senátu Zdeněk Váňa mu vyhověl.

Podle znalkyně nebyl lékař dost zraněn

"S dvouletým odstupem si pamatuji, že tam byl jeden vážně zraněný a dva muži, kteří vztekle kopali do auta. Když jsem ošetřil zraněného, chtěl jsem prohlédnout i oba zbývající muže, ale nešlo se s nimi domluvit. Nakonec mi jeden dal pěstí do obličeje a potom do mě několikrát kopli. Pořád ode mě chtěli telefon, že potřebují nutně volat ženě zraněného," uvedl před soudem lékař, který požaduje bolestné ve výši pět tisíc korun, nebyl však v pracovní neschopnosti.

Podle soudní znalkyně nelze zranění, která lékař utrpěl, kvalifikovat jako ublížení na zdraví. "Nebyl to příjemný zážitek, nedá se na to zapomenout. Ne, že bych se bál, to při mé práci nejde, ale jsem rozhodně obezřetnější než před tou událostí," řekl Šefrna Právu.

Svědci řad záchranářů a hasičů se shodli, že oba obžalovaní se chovali nepříčetně. "Určitě byli pod vlivem alkoholu, možná i drog," prohlásil hasič Vladislav Vodrážka. Soudní jednání bude pokračovat 25. května, kdy bude vyslechnut znalec z oboru psychiatrie a mohl by padnout i rozsudek.

Půta je na útěku

Na obžalovaného Půtu jsou vydány dva mezinárodní zatykače. Kromě napadení záchranáře má na svědomí možná i mnohem závažnější zločiny. Od loňského září je stíhán v případu Berdychova gangu. Má podle obvinění na svědomí několik loupeží a dokonce je prý spolupachatelem vraždy obchodníka Václava Skaly, jehož tělo se dosud nenašlo.

Půtův advokát uvedl, že požádá o zastavení stíhání vzhledem k tomu, že jeho klient čelí obvinění z vraždy. Obhájce by také rád vyslechl Daniela Heraina, který byl incidentu přítomný. Také Herain je jedním z obviněných v případě Berdychova gangu.

Reklama

Související články

Útočník na lékaře se před soudem ukrývá

Proces se dvěma muži obžalovanými z brutálního napadení lékaře sanitky byl po několika minutách jednání odročen na neurčito. Jeden ze dvou obžalovaných zmizel...

Výběr článků

Načítám