Hlavní obsah

Záchranáři našli dva vyčerpané a podchlazené běžkaře

Právo, Miloslav Hradil
OVČÁRNA/JESENÍKY

Zcela vyčerpané a podchlazené objevili v noci na středu členové Horské služby v Jeseníkách dva běžkaře, kteří se v podvečer vydali i přes nepřízeň počasí na túru po červené značce z Ovčárny na Červenohorské sedlo.

Foto: Eva Kristová
Článek

"Muži ve věku 48 a 26 let vyjeli z Ovčárny okolo půl šesté večer. O hodinu a půl později kontaktovali mobilním telefonem policii, protože zhruba 1,5 kilometru od chaty Švýcárna ztratili v hustém sněžení orientaci, sešli z tyčového značení a byli zcela vyčerpáni, protože celou cestu si museli prošlapávat stopu," řekl Právu ve středu Jan Slánský z tiskového oddělení Horské služby ČR.

"Vzhledem k zavátým cestám jsme nemohli použít sněžné skútry, proto jsme požádali o pomoc Ski klub na Červenohorském sedle, který nám vyšel vstříc a poskytl pro pátrací akci rolbu," uvedl náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

Tři záchranáři, kteří s ní vyjeli na pomoc běžkařům, je objevili ve 21.45. Muži seděli v lesíku a čekali. "Byli úplně vyčerpaní a podchlazení. Rolbou byli dopraveni na Červenohorské sedlo," dodal Slánský. V době, kdy se běžkaři vydali na túru byla skoro tma, hustě sněžilo, byl silný nárazový vítr a ručička teploměru se pohybovala okolo mínus 16 stupňů Celsia.

Turisté nesmyslně riskovali

"Vydat se v takovém počasí na túru je šílenství," poznamenal k tomu Jaroslav Sembdner z jesenické Horské služby. "Turisté bohužel velmi často přeceňují své síly a schopnoti a i přes naše varování se i ve velmi špatném počasí vydávají na túry. Svým nezodpovědným chováním však mohou ohrozit nejen sebe, ale také ty, kteří se jim vydají na pomoc," konstatoval Klimeš.

V současné době Horská služba v Jeseníkách nedoporučuje túry, protože na hřebenech jsou až třímetrové závěje a fouká silný nárazový vítr. Záchranáři také ve středu dopoledne vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Riziko sesuvu lavin ale hrozí pouze v místech, kudy nevedou turistické trasy.

"Nebezpečí pádu lavin se zvýšilo kvůli nové sněhové nadílce a silnému větru. Nový sníh si musí laicky řečeno sednout," dodal Klimeš. Sesuv lavin hrozí v pěti lokalitách - v oblasti Velkého a Malého Kotle, Červené hory, Kralického Sněžníku, Kamzičníku a Jeleního žlebu.

Reklama

Výběr článků

Načítám