Hlavní obsah

Záchranář opatrný byl, smetla žalobkyně obvinění za nehodu se zapnutým majákem

Klatovy

Nakonec jen u přestupkové komise skončí 34letý záchranář z Klatovska za dopravní nehodu, kterou způsobil letos v květnu při jízdě se zapnutým majákem v Janovicích nad Úhlavou. Na kruhovém objezdu při výjezdu z obce směrem na Nýrsko tehdy služebním vozem Škoda Kodiaq narazil do Škody Fabie, jejíž řidič byl kvůli zranění více než měsíc v pracovní neschopnosti.

Foto: Archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Původně policisté záchranáře obvinili z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Zdůvodnili to tím, že jako řidič vozidla se zapnutým výstražným zařízením nedbal potřebné opatrnosti, a ohrozil tím bezpečnost v silničním provozu.

Na Benešovsku se srazilo auto se sanitkou. Převážená pacientka zemřela

Krimi

Státní zástupkyně ale po prostudování důkazů naopak dospěla k závěru, že řidič kodiaqu při jízdě náležitě opatrný byl, a neporušil tak zákonem stanovenou důležitou povinnost pro vyvození trestní odpovědnosti.

„Proto jsme rozhodli věc odevzdat k projednání jako přestupek,“ řekla Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Ke střetu vozidel došlo přímo na kruhovém objezdu. Řidič fabie na něj najel jako první, přičemž ihned uhnul vozem k pravému okraji vozovky a přibrzdil.

„Z jeho chování jsem došel k závěru, že o mně ví, snaží se nepřekážet a dává mi prostor k předjetí. Tak jsem ho objel a chtěl vyjet prvním výjezdem. Jenže fabie pokračovala dál po kruhovém objezdu k dalšímu výjezdu. Začal jsem brzdit, ale střetu jsem již nezabránil. Pravou přední částí jsem narazil do jeho levého boku,“ popsal nehodu řidič záchranářského vozu.

Srážka sanitky a kamionu u Mostu, tři zranění

Krimi

A doplnil, že pokud by jako řidič vozidla se zapnutým majákem musel vždy stoprocentně eliminovat riziko nehody, pozbývalo by jeho právo přednosti v jízdě smysl, protože by musel neustále kalkulovat s neočekávaným chováním ostatních řidičů.

Že řidič fabie o houkajícím záchranářském voze ví, vyhodnotila i lékařka, která v něm také jela. „S ohledem na tuto skutečnost nebylo prokázáno, že by řidič záchranářského vozu svým jednáním porušil důležitou povinnost, a tím naplnil skutkovou podstatu trestného činu,“ konstatovala žalobkyně.

Muž za volantem fabie policistům řekl, že sanitku se zapnutým majákem zaregistroval za sebou na výjezdu z obce. „Vjel jsem na kruhový objezd a následovala rána. Pak si jen pamatuji, jak jsem byl ošetřován,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám