Hlavní obsah

Začal soud kvůli licencím na solární elektrárny, zpovídá se i šéfka ERÚ Vitásková

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Před senátem Krajského soudu v Brně vedeným Alešem Novotným v pondělí odstartovala právní bitva. Soud posuzuje údajné podvody při získání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Mezi deseti obžalovanými figurují i předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková či ředitelka licenčního odboru ERÚ Michaela Schneiderová, které jsou obviněny ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Soud řeší podvody se solárními elektrárnami, zpovídá se i Alena VitáskováVideo: Miloslav Homola, Právo

 
Článek

Elektrárny podle obžaloby získaly licenci předčasně, čímž mohla státu vzniknout škoda za téměř dvě miliardy korun. Státní zástupce Radek Mezlík viní skupinu z toho, že se snažila získat licenci podvodně a připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny, i když nebyly ještě hotové. Elektrárny získaly povolení k „úřednímu“ provozu 31. prosince 2010.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Alena Vitásková u soudu

Čas tehdy hrál zásadní roli. Státem garantovaná výkupní cena solární megawatthodiny dodané do veřejné sítě byla do 31. prosince 2010 stanovena na 12 150 korun. Od prvních minut roku 2011 ale nastala změna, cena klesla na méně než polovinu – 5500 korun. Obě částky jsou garantované na dobu 20 let.

Všichni podnikatelé, kteří se v Česku roce 2010 pustili do stavby solárních elektráren, spěchali, aby dostali licenci pro provoz těchto zařízení ještě do konce roku 2010.

Šest lidí je obviněno z trestného činu podvodu, kterého se měli dopustit tím, že fingovali dokončenost elektráren v roce 2010.
žalobce

Případ se týká dvou elektráren na Chomutovsku, které patří synům podnikatele miliardáře Zdeňka Zemka. Elektrárny Saša Sun a Zdeněk Sun se nacházejí v areálu bývalých chomutovských válcoven trub.

Pravidla nejsou sjednocena 

Jako první u soudu obšírně vypovídal provozní technik Vladimír Čimpera. Muž, jehož odborný technický posudek na stav zařízení elektráren byl základem pro vydání licence regulačním úřadem. Jak důležité postavení v povolovacím procesu technik měl, podle své výpovědi vůbec nevěděl a dělal „jen svoji práci“, při které mu záleželo především na „bezpečnostních parametrech“, uvedl elektrikář.

Jak však naznačil hned první den jednání, soud nebude mít jednoduchou situaci. Fotovoltaika jako nový druh podnikání zřejmě nemá sjednocená všechna pravidla nutná pro její provozování. To dokládaly i první úryvky z odborných posudků, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle nich by nemusela elektrárna při povolování fungovat jako kompletní celek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaní přichází k soudu

„Šest lidí je obviněno z trestného činu podvodu, kterého se měli dopustit tím, že fingovali dokončenost elektráren v roce 2010, přestože tyto elektrárny dokončeny nebyly,“ řekl Právu žalobce Mezlík. Další dva úředníci ERÚ měli podle jeho slov  ještě v roce 2010 přispět k tomu, že toto podvodné jednání bylo úspěšné.

„Je jim kladeno za vinu zneužití pravomoci a maření úkolů úřední osoby. Ze stejného činu jsou obviněny další dvě osoby, které následně v únoru roku 2012 měly zastavit probíhající proces směřující k obnově řízení a směřující k odebrání licencí elektrárnám,“ dodal Mezlík.

Vitásková měla zastavit obnovu řízení 

Obviněnou je i současná předsedkyně úřadu Alena Vitásková, které se klade za vinu, že pomohla své podřízené ředitelce odboru Michaele Schneiderové zastavit proces obnovy řízení, který měl elektrárnám licence odebrat. „Vitásková zatajila ostatním pracovníkům ERÚ, že se Schneiderová znala s doktorem Zemkem a následně schválila konkrétní podobu rozhodnutí, kterým měly být obě obnovy řízení zastaveny,“ uvedl Mezlík.

Za podvodné jednání je trestní sazba až deset let, kdežto za zneužití pravomoci je to až 12 let. Ze zneužití pravomoci se před soudem z jihlavského ERÚ zpovídají ještě Ilona Floriánová a Luděk Pražák.

Šéfku hlídala ochranka 

Kromě zmíněného technika, který již v pondělí vypovídal, čelí obvinění z podvodu podnikatelé a majitelé elektráren Zdeněk Zemek a Alexandr Zemek a dále Jan Hudeček, Jaroslav Krym a Karel Šupina.

Paradoxem je, že ERÚ se pod vedením Vitáskové, která do instituce nastoupila v srpnu 2011, zabýval kontrolami solárních elektráren. Při nich prověřoval, jak se podnikatelé dostávali ke včasnému připojení do sítě i k lepším dotovaným cenám. Právě kvůli těmto kauzám spojeným s obnovitelnými zdroji měla šéfka ERÚ dokonce policejní ochranu.

Případ je zmanipulovaný, tvrdí Vitásková

Vitásková považuje celý případ za vykonstruovaný a zmanipulovaný. Je přesvědčená, že má kauza poškodit nejen ji samotnou, ale i celý úřad. „Kdo zde chce udělat nějaké změny a nastaví vlastní kůži, dopadne tak, jak dopadám já. Je to k pláči,“ uvedla. Podle ní se však nedá absolutně předvídat výsledek jednání ani jeho dopady.

„Ještě před tím, než byla kolegyně Schneiderová obviněna, jsme na základě přezkumného řízení, které jsem nařídila, zahájili obnovu řízení schvalovacího provozu elektráren. Nový proces obnovy řízení trval až do 17. ledna 2014. Prvostupňovým rozhodnutím byly znovu vydány licence platné od původního data, tedy od 31. 12. 2010. Pokud vím, je na toto rozhodnutí opět vydán požadavek na přezkum ze strany nejvyššího zastupitelství. I proto bychom byli rádi, aby případ vyřešil soud. Ovšem domnívám se, že ať rozhodneme jakkoli, budeme vždy biti,“ uvedla Právu Vitásková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám