Hlavní obsah

Začal proces o podvodu za 200 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z dvousetmiliónového podvodu se od pondělí u pražského městského soudu zpovídá příbramský podnikatel Zdeněk Mezera. O tuto částku měl připravit Komerční banku jako jednatel společnosti Bohemia-Fleisch. Sám ale vinu popírá a odvolává se na běžnou praxi.

Foto: Jaroslav Blažek

Skupina Tlupa Tlap

Článek

Mezera stál v čele potravinářské firmy v době, kdy ji neovládal její zakladatel, fotbalový boss František Chvalovský. Obžaloba ho viní z toho, že v květnu 1998 podepsal úvěrovou smlouvu na 200 miliónů. Peníze však nepoužil na obchodní činnost, ale na pokrytí předchozího úvěru stejné výše u Komerční banky. Peněžní ústav tak opět prodloužil splatnost dluhu o rok.

Postup prý navrhla banka

Podnikatel se již dříve hájil tím, že vstoupil již do fungujícího vztahu firmy a banky, kterou dojednal prý podnikatel a bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský, který vlastnil část společnosti od jejího vzniku v roce 1991.

Navíc mu údajně může několik zaměstnanců ústavu potvrdit, že postup splacení starého úvěru novým navrhla sama banka.

Bohemia-Fleisch byla majetkem společnosti Satrapa, která patří do rodiny firem podléhajících Chvalovskému. Mezerova společnost obchodovala s masem. Zaměřovala se zejména na vývoz do Ruska a na další východní trhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám