Hlavní obsah

Začal další soud se zakladatelem vytunelovaného H-Systemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Téměř tříhodinovým čtením obžaloby v pátek začal v Praze další proces se zakladatelem vytunelované společnosti H-System Petrem Smetkou, jeho spolupracovníky a tentokrát také s bankéři. Obžaloba je viní z toho, že jako členové organizované skupiny spáchali podvod s úvěry, za což jim hrozí pět až 12 let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu

Článek

Smetka získal v letech 1993 až 1994 od pobočky Komerční banky (KB) Praha-centrum snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 miliónů korun. Do zástavy dal bance podle obvinění nadhodnocené pozemky, na kterých měly být postaveny domy.

Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal a zkrachoval. V projektu levného bydlení přišlo nejméně 1 095 klientů o téměř miliardu korun.

Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal a zkrachoval. V projektu levného bydlení přišlo nejméně 1 095 klientů o téměř miliardu korun.

Smetka, který si od předloňského září odpykává dvanáctiletý trest vězení za vytunelování H-Systemu a který byl pravomocně odsouzen i za podvod kvůli koupi a rekonstrukci hotelu Kriváň, vždy označoval obvinění spjaté s úvěry za účelové.

Vedle Smetky, který už vyšší trest dostat nemůže, jsou kvůli údajně podvodným úvěrům stíháni i dva bývalí náměstci ředitele pobočky KB, švagrové Vladimír Gulla a Oldřich Machalický.

S nimi byl původně obviněn i ředitel Miloslav Novák, který se ale zastřelil. Obvinění čelí i manažeři H-Systemu Ladislav Tůma a Jaroslav Vítek, Smetkův spolupracovník Karel Mazánek a znalec Jan Richter. Podle policie nadhodnotil posudky na pozemky, které sloužily jako zástava k úvěrům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám