Hlavní obsah

Zabil milence své ženy, půjde na deset let do vězení

– Olomouc
Právo, bed

Za vraždu milence své ženy půjde definitivně na deset let do věznice s ostrahou pětapadesátiletý František Cina z Přerova. Rozhodl o tom ve středu senát Vrchního soudu v Olomouci, který zamítl jeho odvolání vůči srpnovému rozsudku krajského soudu.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

František Cina u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

K vraždě došlo letos na Nový rok v Kojetíně na Přerovsku během šarvátky s jedenačtyřicetiletým Slovákem, se kterým Cinova manželka několik dnů předtím odešla. Cina ji ten den v Kojetíně dvakrát navštívil a přemlouval, aby se vrátila. Napodruhé ale propukla hádka. Když mu jeho sok zkroutil ruku za záda, Cina jej opakovaně bodl kuchyňským nožem s délkou čepele sedmnáct centimetrů do nohy a hrudníku. Jedna z hlubokých ran zasáhla aortu a zraněný muž na místě vykrvácel.

Cina svůj čin nepopíral. Tvrdil ale, že na něj protivník zaútočil jako první a on se jen bránil.

Vrchní soud se však ztotožnil se stanoviskem krajského soudu a odmítl námitku obhájkyně, že by měl být skutek posuzován jako zabití, ne jako vražda.

„Máme za to, soud prvního stupně důvodně neuvěřil obhajobě obžalovaného spočívající ve tvrzení, že byl v době útoku ohrožován střepem ze skleněné lahve ze strany poškozeného,“ uvedl ve zdůvodnění rozhodnutí předseda soudního senátu Václav Čapka s tím, že při ohledání místa činu žádný takový předmět nalezen nebyl.

Také uložený trest na samé dolní hranici shledal odvolací soud jako přiměřený. Pochybnosti měl pouze k výroku krajského soudu o zařazení obžalovaného do mírnějšího typu věznice, avšak proti tomu se tehdy státní zastupitelství neodvolalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám