Hlavní obsah

Zabil, ale neujel. Soud to odměnil zmírněním trestu

Právo, Jana Pechová
Jihlava

Jel příliš rychle, neopatrně a zabil mladičkou cyklistku. Odvolací soud mu snížil trest a vrátil řidičský průkaz, protože po srážce neujel. Takový je výsledek procesu, který v režii jihlavské pobočky brněnského krajského soudu ve středu završil případ Martina Tomáše z Telče, jenž vloni v dubnu u Nové Říše nenávratně poznamenal život rodině 15leté Veroniky.

Článek

Dívka si tehdy dala u silnice poblíž Vystrčenovic sraz se svojí kamarádkou. Ta jela na místo určení z opačného směru, a když Veronika dospěla k cíli, stála na svém kraji silnice. Jinak vzorná cyklistka tehdy podle svědků chybovala. Při odbočování se sice ohlédla, ale nedala znamení o změně směru jízdy.

Její blízcí však nikdy nepřestanou tvrdit, že zvednutá paže by jí stejně život nezachránila, a dokládají to znaleckým posudkem. Dnes téměř 27letý řidič vozu hyundai, který na dlouhém přímém úseku s dobrou přehledností musel vidět skupinu tří cyklistů ve svém směru a děvče s kolem ve směru opačném, totiž prokazatelně uháněl rychlostí vyšší než povolených 90 km/h. Znalec přitom došel k závěru, že kdyby Martin Tomáš předepsanou rychlost dodržel, k osudovému střetu s Veronikou by nikdy nedošlo.

„Profesionální řidič by vzal v potaz, že předjíždí skupinu cyklistů, a rychlost by snížil,“ zdůraznil při odmítnutí obhajoby, usilující o zproštění rozsudku soudu prvního stupně, právní zástupce rodiny Robert Grund.

Vloni v říjnu Okresní soud v Jihlavě uznal Martina Tomáše vinným z přečinu usmrcení z nedbalosti a vyměřil mu 15měsíční trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na 2,5 roku a zákaz řízení na čtyři léta. Proti tomu se obžalovaný odvolal.

Obhajoba přesvědčila soud

Tomášův obhájce Alan Korbel, podepřen vlastním posudkem znalce, se snažil senát přesvědčit o tom, že řidič nemohl srážce zabránit ani při rychlosti nad 50 km/h a přišel s tvrzením, že řidič nemůže smýšlet o dalším účastníkovi silničního provozu a priori jako o osobě, která udělá chybu. Ve velmi výrazné obhajobě se dožadoval zrušení trestu pro svého klienta v plném rozsahu.

"Dosud jezdil bez jakéhokoli problému a čtyřletý zákaz činnosti ho diskvalifikuje v pracovním uplatnění,“ uvedl Korbel.

Tříčlenný senát se nakonec dohodl na snížení trestu. Jak zdůvodnil jeho předseda Miroslav Novák, v otázce viny, tedy v přečinu usmrcení z nedbalosti, se krajský soud s prvoinstančním shodl jen s nepatrnou změnou kvalifikace. Odmítl tak první část obhajoby a potvrdil, že obžalovaný jako řidič chyboval.

Zohlednil však, že po nehodě se zachoval v souladu s pravidly. Znamenalo to snížení původního trestu na 12 měsíců s odkladem na dva roky a návrat řidičského průkazu na zkušební dobu dvou let.

Šokovaní rodiče, kteří proces sledovali s obrázkem mrtvé dcery v ruce, opustili jednací síň během zdůvodnění rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám