Hlavní obsah

Za zřícení stropu v kině v Plzni hrozí obžalovaným pět let vězení

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Soud v Plzni ve středu začal řešit pád stropu multikina v plzeňském obchoďáku Plaza, ke kterému došlo v březnu 2013. Obžalovanými jsou technický manažer kina Cinema City Aleš Hron a šéf stavební firmy Jaroslav Kisiala. Za obecné ohrožení jim hrozí až pět let vězení.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zleva: Obžalovaní Jaroslav Kisiala a Aleš Hron

Článek

Obžaloba Kisialu viní za to, že mimo jiné nezajistil uchycení sádrokartonových podhledů v souladu s předpisy. Manažer Hron pak podle státního zástupce věděl o tom, že je sádrokarton zdeformovaný kvůli rolovací mříži, ale nepodnikl kroky k nápravě.

Kisiala, jediný jednatel společnosti Kisiala, s. r. o., Pardubice, řekl, že s obžalobou nesouhlasí a cítí se nevinen. „Udělal jsem vše pro to, aby bylo zajištěno uchycení sádrokartonového podhledu v souladu s technickými listy,“ uvedl Kisiala, který se v oboru pohybuje 23 let.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Při pádu stropu v kině se zranili tři lidé.

Soud probíral zejména technické detaily a postupy při stavbě kina. „Z hlediska realizace jsem žádné nedostatky neshledal,“ sdělil Kisiala. Na stavbě multikina v Plaze před osmi lety pracovalo několik jeho zaměstnanců. Jeden z nich byl z firmy, která je dnes v likvidaci, propuštěn kvůli údajným finančním machinacím. Podle Kisialy měl u sebe nejdůležitější stavební deník, který se po neštěstí nenašel.

Pád zranil tři lidi

Za příčinu pádu stropu Kisiala označil servisní zásahy a pohyb osob po konstrukci podhledu, například servisních pracovníků u klimatizace nebo protipožárních ucpání. „Strop spadl po pěti letech, za tu dobu se tam mohlo stát cokoliv,“ řekl obžalovaný. Soudu předložil fotodokumentaci, na které je vidět prošlápnuté vzduchotechnické vedení. Jeho firma v plzeňském kině řešila dvě reklamace, a to chybnou čtečku u dveří a závadu na toaletách.

Sádrokartonový podhled, který spadl v předsálí kina, zranil tři lidi včetně ženy, která skončila se zlomenou rukou, poraněným obličejem a ramenem v nemocnici. Z objektu bylo evakuováno 800 lidí. Poškozeno bylo i vodovodní potrubí, přičemž voda protekla do několika obchodů. Vzniklá škoda se pohybuje v řádu miliónů korun.

Obchodní centrum Plaza a vedle stojící parkovací dům za 1,2 miliardy korun jsou v provozu od konce roku 2007. Cinema City bylo otevřeno o několik měsíců později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám