Hlavní obsah

Za zneužívání syna otčím dostal pět let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Na pět let do vězení za pohlavní zneužití šestiletého chlapce by měl jít čtyřicetiletý Josef Suchánek z České Třebové. Krajský soud v Hradci Králové jej ve čtvrtek uznal vinným, že dítěti způsobil vážnou zdravotní újmu.

Foto: Archiv organizátorů

Co tak dát si horkou fazolačku?

Článek

Podle rozsudku Suchánek v letech 1999 a 2000 zneužíval syna své tehdejší manželky tak, že mu osahával přirození a nejméně jednou chlapce přinutil, aby mu lízal a sál pohlavní úd.

Hoch v důsledku toho utrpěl posttraumatickou stresovou poruchu, která si vyžádala osmitýdenní hospitalizaci na dětské psychiatrické klinice motolské nemocnice a následné ambulantní sledování jeho zdravotního stavu.

Soud uznal také za prokázané, že Suchánek napadal vulgárně před dětmi jejich matku, a to jak verbálně, tak i fyzicky. V důsledku jeho jednání utrpěla psychickou újmu i chlapcova o čtyři léta starší sestra, která se rovněž musela léčit na psychiatrii.

Obhájce zpochybňuje následky zneužívání

Suchánek se ke svému jednání přiznal. Jeho obhájce Jaroslav Mazanec však v závěrečné řeči zpochybnil tvrzení obžaloby, že obžalovaný způsobil dítěti vážnou zdravotní újmu.

"Podle mého názoru to znalci jednoznačně neurčili," řekl. Připomněl, že Suchánek byl za tento trestný čin poprvé odsouzen k dvouletému nepodmíněnému trestu, který si částečně odpykal.

"Před tím žil řádným životem a po podmíněném propuštění rovněž. Podařilo se mu získat zpět původní zaměstnání a pokud bude nyní znovu nepodmíněné odsouzen, jeho dosavadní úsilí o resocializaci bude promarněno," uvedl Mazanec.

Kromě trestu musí matce zaplatit

Skutečností je, že Suchánka v roce 2000 pravomocně odsoudil Okresní soud v Ústí nad Orlicí. Po odpykání patnácti měsíců ve vězení se dostal na svobodu, jenže během té doby se u zneužitého chlapce projevila duševní porucha a jeho matka získala podezření, že je to v souvislostí s trestnou činností jejího bývalého manžela.

Lékaři to potvrdili, a trestní řízení proto bylo obnoveno. Suchánek má také podle rozsudku zaplatit své bývalé ženě 120 tisíc korun, což je bodová hodnota újmy, kterou chlapec utrpěl. Verdikt není pravomocný, neboť obžalovaný se na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám