Hlavní obsah

Za zneužívání nevlastní dcery snížil soud otčímovi trest

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Čtyřiačtyřicetiletý Stanislav Strnad si v pondělí vyslechl před hradeckým krajským soudem již potřetí trest za údajné pohlavní zneužívání nezletilé nevlastní dcery. Strnad se již dvakrát odvolal a vždy uspěl. O tomto odvolání rozhodoval Vrchní soud v Praze, který jeho kauzu vrátil do Hradce Králové. Tentokrát byl trest obžalovanému o jeden rok snížen. Ve vězení s ostrahou by měl strávit sedm roků.

Foto: René Chvalina, Právo

Soud tentokrát poslal obžalovaného Strnada na sedm roků za mříže

Článek

Soud mu navíc nařídil zaplatit poškozené dívce 120 tisíc korun jako náhradu škody. Rozhodnutí soudu není zatím pravomocné. Obžalovaný se na místě odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu rozmyšlenou. Podle obžaloby dnes již devatenáctiletou dívku měl její otčím sexuálně zneužívat od roku 2005 až do roku 2009 v rodinném domku v malé obci na Havlíčkobrodsku. Některé sexuální praktiky s dívkou si dokonce fotil či nahrával na video.

„Obžalovaný s nezletilou realizoval různé sexuální praktiky. Do přirození ji zasunoval prsty svojí ruky, přiměl ji, aby si do něho i do análního otvoru sama zasunovala vibrátor, který mu v některých případech poškozená musela zasunovat i do jeho análního otvoru. V jednom případě musela masturbovat i s párkem, dále ji v některých případech přiměl i k orálnímu pohlavnímu styku. Ve většině případů pak jeho jednání vyvrcholilo tím, že na ní vykonal soulož, přičemž v jednom případě na ní i vykonal anální pohlavní styk,“ stojí v obžalobě.

„Milovala mě, dělala to se mnou z lásky. Myslel jsem, že není nezákonné s ní spát, když nejsme příbuzní,“ uvedl před rokem u soudu obžalovaný. Strnad u soudu v pondělí svou vinu opět popřel a tvrdil, že dívka v té době už nebyla nezletilá. „Trvám na tom, že už jí bylo více jak patnáct let,“ tvrdil v pondělí u soudu Strnad.

Dívku zneužíval od 12 let

Dívku však měl podle obžaloby poprvé zneužít dokonce už v jejích dvanácti letech. Strnada označili soudní znalci za devianta. Při loňském líčení soudní znalkyně uvedla, že se obžalovaný rád obléká do ženských šatů, nosí lodičky a při sledování milostných scén v televizi si představuje, že je žena. Podle ní je Strnad egocentrik s narcistními sklony a je schopen navazovat jak heterosexuální, tak homosexuální styky. Ze znaleckých posudků však vyplynulo, že jeho léčení není nutné.

U poškozené se následně podle soudu rozvinula posttraumatická stresová porucha. To v pondělí potvrdil soudní znalec s tím, že postupně tato porucha u poškozené odeznívá. „Nicméně je to závažné duševní onemocnění a v literatuře se mluví o ukradeném dětství,“ upřesnil soudní znalec.

Obhájkyně Strnada v pondělí před soudem žádala o nové revizní posudky na obžalovaného s tím, že v předcházejících posudcích jedna znalkyně tvrdila, že obžalovaný byl příčetný a druhá, že příčetný být nemusel. Soud však nový posudek považuje za nadbytečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám