Hlavní obsah

Za znásilňování a bití prostitutek dostal čtyři roky. Oběti mu musely koukat do očí

Právo, Patrik Biskup

Na čtyři roky do vězení poslal v úterý Krajský soud v Plzni Tomáše Frťalu za znásilňování a bití pouličních prostitutek. V odvolacím řízení mu o jeden rok snížil původní trest, který 33letý Slovák dostal u okresního soudu loni v listopadu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Frťala u předchozího soudu

Článek

O mírnějším trestu rozhodl odvolací soud kvůli tomu, že muže na rozdíl od okresního soudu uznal vinným pouze z pěti ze šesti žalovaných útoků. „Snížení trestu o jeden rok se nám zdá adekvátní,“ uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger. Rozsudek je pravomocný.

Frťalova obhájkyně namítala, že okresní soud stranil poškozeným a přehlížel důkazy ve prospěch obžalovaného.

„Hodnocení důkazů ze strany okresního soudu není co vytknout. Je nereálné, že by pět žen křivě a bezdůvodně obvinilo obžalovaného. Poškozené jsou ve své profesi zvyklé na ledacos. Jestliže chování obžalovaného, které bylo jiné než u běžných zákazníků, oznámily policii, tak to mělo nějaký důvod,“ uvedl dále Wipplinger.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Frťala v úterý u soudu

Odvahu našla jediná žena

Podle spisu napadl Frťala ženy loni zjara na Domažlické třídě v Plzni. Zřejmě ho vzrušovalo, když jim mohl způsobovat bolest. Některým mlátil hlavou o zeď nebo jim vyrazil zuby.

Odvahu vypovídat tváří v tvář Frťalovi našla pouze jedna poškozená, další pak soud vyslechl z oddělené místnosti. „Kolem půl druhé v noci přišel ke mně na ulici, že chce orální sex. Domluvili jsme se na pětistovce. Když jsem chtěla peníze předem, dal mi bombu pěstí do obličeje a srazil mě na zem,“ vybavovala si Ivana M. noc z 11. na 12. března. [celá zpráva]

Pak ji podle jejích slov čtyři hodiny nutil k různým sexuálním praktikám. „Chtěl, abych se mu při tom stále koukala do očí. Několikrát jsem se snažila utéci, ale nešlo to. Vyhrožoval, že když budu křičet, zabije mě. Tak jsem všechno strpěla, měla jsem hrozný strach. Neměl žádné zábrany, několikrát si šňupnul pervitin,“ pokračovala prostitutka.

Šok prý přišel, když jí na mobilním telefonu ukázal nahá děvčátka okolo 10 let věku a nutil ji, aby se na to dívala. „Takového úchyla jsem v životě nezažila,“ okomentovala tento zážitek.

Frťala: Bylo to dobrovolné

O měsíc později si Ivanu M. vyhlédl Frťala znovu. „Zpočátku jsem ho nepoznala, byla tma. Až když promluvil, věděla jsem, že je to on. Zacpal mi pusu s tím, že když nebudu hodná, bude to horší. Měl problém s erekcí. Asi po hodině jsem se mu vytrhla a utekla. Zavolala jsem policajty, že mě napadl stejný muž jako předtím. Oni ho zadrželi ještě na Domažlické,“ dodala žena.

Podobně vypovídala i další z poškozených, Veronika S. „Zachránila jsem se jen za cenu toho, že jsem tam nechala všechny věci a běžela nahá po silnici. Zastavil u mě taxikář a ptal se, co se mi stalo,“ uvedla prostitutka s tím, že za 12 let, co nabízí sexuální služby na ulici, se do podobné situace nikdy nedostala. „Bylo to šílené, měla jsem strach o život,“ doplnila.

Obžalovaný muž jakékoli násilí vůči poškozeným prostitutkám popírá. Připustil sex pouze se dvěma z nich. „Bylo to dobrovolné,“ tvrdil u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám