Hlavní obsah

Za znásilnění tří dětí si recidivista odsedí 20 let ve vězení

Právo, Aleš Honus
Frýdecko-Místecko

Za znásilnění tří dětí, z nichž jedno se pak pokusil i zabít, stráví 44letý R. N. dvacet let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muž na konci minulého léta znásilnil dva chlapce předškolního věku a jednu šestiletou dívku, kterou pak škrtil tak dlouho, až upadla do bezvědomí. Soud ho uznal vinným z trojnásobného znásilnění a z pokusu o vraždu. Kromě dlouholetého vězení mu soud nařídil také ochrannou sexuologickou léčbu.

Foto: Aleš Honus, Právo

R. N. při vyhlašování rozsudku

Článek

Soud vyměřil vzhledem k charakteru trestné činnosti i věku obětí trest na samotné horní hranicí trestní sazby. „Nelze přehlédnout předchozí odsouzení za podobnou trestnou činnost,“ řekl při odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Běčák.

Vyučený pekař měl totiž kvůli svému nezvladatelnému a deviantnímu chtíči už v minulosti velké problémy. Okresní soud ve Frýdku-Místku mu už před několika lety za pohlavní zneužívání a loupež nařídil nepodmíněný trest a po podmíněném propuštění musel docházet k sexuologovi, který mu injekčně aplikoval zklidňující medikamenty.

Na vině byl alkohol

Po oficiálním ukončení léčby nějakou dobu sekal dobrotu. „Když jsem měl práci, tak to šlo. Pracoval jsem od šesti do šesti, pak jsem přišel domů, najedl jsem se a šel jsem spát. Ráno pak zase do práce,“ popisoval svůj život.

Když o práci přišel, skončil v azylovém domě a začal pít. A právě pod vlivem alkoholu v létě roku 2016 děti postupně vylákal do lesa. Jednomu chlapci slíbil ukázat ohnivé meče ze sci-fi filmu, druhému nabízel, že mu v lese ukáže myšky.

V obou případech chlapce na odlehlém místě svlékal a osahával na intimních místech. „Jen tam stál a plakal,“ popisoval reakci jednoho z nich při druhém skutku.

„Proč jste ale proboha někam nezašel, když jste selhal? Třeba za svým lékařem? Muselo vám být jasné, že je zle a že to nedopadne dobře. Že se na to přijde a bude průšvih. Proč jste nepožádal o léčbu?“ ptal se soudce v jednací síni obžalovaného. Ten pouze odpověděl jedním slovem: „Nevím.“

Poslední oběť málem nepřežila

Třetí útok se stal 26. září v Třinci. Tentokrát si R. N. vyhlédl na zastávce šestiletou holčičku a slíbil jí, že jí v lese ukáže tygříka. Stejně jako v prvních dvou případech i v tomto bodě se u soudu přiznal, byť své jednání zlehčoval.

„Svlékl jsem jí mikinu, tričko a kalhoty a položil jsem ji na zem. Ona ale vzala klacek do ruky a začala mě bít,“ řekl u soudu. Poté, jak stojí v obžalobě, jí vložil prsty do přirození, a nakonec ji začal škrtit tak, že upadla do bezvědomí. Dívka přežila jen šťastnou shodou okolností.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný si proti němu okamžitě podal odvolání, takže případem se nyní bude ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám