Hlavní obsah

Za znásilnění epileptického chlapce dostal šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šest let si posedí ve vězení pětačtyřicetiletý Štefan Bandy, který na přelomu prosince 2006 a ledna 2007 znásilnil tehdy 14letého epileptického syna své družky. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který tak o jeden rok zmírnil trest uložený Krajským soudem v Hradci Králové. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Eskorta vede Štefana Bandyho do soudní síně.

Článek

Bandy chlapce dvakrát znásilnil v bytě, který sdílel spolu s jeho matkou. Ve druhém případě byl opilý a dítěti vyhrožoval zabitím, pokud o tom někomu řekne. Chlapce se však o útoku zmínil své třídní učitelce, která na Bandyho podala trestní oznámení.

Bandy, který svou vinu od počátku popíral, ve čtvrtek při čtení rozsudku nesouhlasně vrtěl hlavou a v jednu chvíli se dokonce začal hlásit o slovo a pokusil se předsedu senátu přerušit. Předtím soudu řekl, že celá obžaloba je nesmysl.

Tvrdil, že družčin syn na něj žárlil, byl silně fixovaný na matku, líný, vadilo mu, že ho Bandy nutí uklízet, a falešným obviněním ho prý chtěl vystrnadit z rodiny. Na stranu svého druha se už dříve postavila i hochova matka, která Bandyho chodila navštěvovat do vazby, psala mu dopisy a uvěřila mu, že synovi neublížil.

Chlapec později přišel na policii s tím, že předtím lhal. Až poté, co mu policisté pohrozili možným umístěním do polepšovny kvůli křivé výpovědi, začal na své původní výpovědi trvat.

Výslech chlapce byl nepřiměřený

Bandyho obhájce poukazoval na to, že policisté tímto postupem chlapcovu výpověď, která byla jediným přímým důkazem v celé kauze, výrazně ovlivnili. I předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner dnes konstatoval, že chování policistů bylo za hranicí zákona - jednak dítěti neměli hrozit polepšovnou, jednak ho neměli vyslýchat čtyřikrát po sobě.

Podle soudce je ale výpověď chlapce přesto důvěryhodná. Přizvaní znalci u prvoinstančního soudu uvedli, že hoch znásilnění popisoval do takových detailů, které si rozhodně nemohl vymyslet. Navíc utrpěl posttraumatickou poruchu, která se projevovala poruchami spánku a strachem o život.

Znalci také zjistili, že Bandy sice má určité homosexuální sklony, avšak převažuje u něj heterosexuální zaměření. Je prý proto možné, že znásilnění bylo spíše prostředkem, jak chlapce potrestat za neposlušnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám