Hlavní obsah

Za zmanipulované losovačky potvrdil soud podmínky

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Podmíněné jeden až tři roky dlouhé tresty za jedenáct zmanipulovaných elektronických losování veřejných zakázek platí. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Praze, když zamítl téměř všechna odvolání obžalovaných a státního zástupce. Pouze u pěti obžalovaných poupravil peněžité tresty uložené před rokem městským soudem v Praze.

Státní zástupce se vyjadřuje k rozsudku souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Mezi obžalovanými nebylo při ukládání trestu (pražským městským) soudem řádně diferenciováno podle míry zapojení do trestné činnosti,“ vysvětlila soudkyně Eva Rajchertová.

Odvolací soud tak například zrušil půlmiliónový peněžitý trest pro spolupracujícího obviněného Jiřího Pilského s tím, že jeho postavení nebylo dostatečně zohledněno.

Jinak podle soudu nebylo o vině obžalovaných pochyb. „Ke zmanipulováni losování došlo a došlo k němu takovým způsobem, který je popsaný v obžalobě a byli do něj zapojeni konkrétní obžalovaní,“ uvedla Rejchrtová. „Manipulace výběrových řízení nemohla být odhalena pouhým pozorováním,“ dodala.

Patnáct dnes již pravomocně odsouzených v roce 2011 manipulovalo s losováními o veřejných zakázkách pomocí upraveného losovacího programu. Díky tomu mohli „vylosovat“ předem vybranou firmu na tu kterou zakázku. A nešlo zrovna o malé zakázky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odvolací soud v případu tzv. Karlovarské losovačky. Na snímku uprostřed Roman Krist.

Mezi jedenácti zmanipulovanými výběrovými řízení mělo být mimo jiné například to na modernizaci komunikací v Jihočeském kraji za 321 milionů a 251 milionů, tendr na rekonstrukci budovy v Kladně za 135 milionů, případně soutěž na úpravu koryta Vltavy za 40 milionů.

Upravený program umožňoval provádět reálně i náhodná losování. Když se však přepnul tlačítkem „vyčistit losování” do zmanipulovaného módu, vybíral předem určené zájemce, jejichž identifikační čísla se do notebooku vkládala přes flash disk. Po skončení losování pak program automaticky a nenávratně odstranil veškerá data. Přítomný notář tak porušení zákona nemohl odhalit. Celkově obžalovaní způsobili podle státního zástupce škodu přes 33 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odvolací soud v případu tzv. Karlovarské losovačky. Na snímku vpravo Roman Krist.

Mezi odsouzenými je i podnikatelka Ivana Salačová, která v korupční kauze bývalého hejtmana Davida Ratha figurovala jako spolupracující obviněná. V kauze údajně zmanipulovaných losovaček tento status má Jiří Pilský. Podle něj byla losování profesionálně připravená, o tom, že byla zmanipulovaná, prý věděl, ale nevadilo mu to. Někteří z obžalovaných ovšem u hlavního líčení uvedli, že Pilského ani neznají.

Pilský s Tomášem Krausem podle obžaloby podvodná losování zařizovali, jejich spoluobžalovaní Roman Krist, Michaela Kristová (dnes Jůnová) a Jana Kusá ho měli přímo provádět. Další čtyři obžalovaní – Vratislav Plíšek, Radim Masný, Miroslav Hebký a Dalibor Křepela – podle žalobkyně Daniely Smetanové program vytvořili. Zbylých šest obžalovaných včetně výše zmíněné Salačové, byli představiteli vylosovaných zájemců. Jeden z nich v průběhu dvouletého hlavního líčení zemřel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odvolací soud v případu tzv. Karlovarské losovačky. Na snímku uprostřed Ivana Salačová, vpravo Dalibor Křepela.

Patnáct osob bylo obžalováno ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a dotačního podvodu, případně z pomoci k němu. Deset z nich pak také obžaloba viní z poškození finančních zájmů Evropské unie. Většině z obžalovaných hrozilo až deset let vězení.

Pozoruhodné je, že Pilský s Kristem figurovali v dnes už kultovní tzv. „karlovarské losovačce“, zmanipulované soutěži na výstavbu sportovní arény v Karlových Varech v dubnu 2006.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám