Hlavní obsah

Za žhářský útok v osadě Bedřiška dostali matka a syn podmínky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Nečekaně mírné tresty za žhářský útok na dům romské rodiny v ostravské osadě Bedřiška uložil v pátek Krajský soud v Ostravě. Mladíka, který v době činu ještě nebyl plnoletý, poslal za pokus o obecné ohrožení na tři roky do vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Jeho matka dostala 18 měsíců s podmíněným odkladem také na tři roky za nezabránění trestnému činu. Během zkušební doby ji soud také zakázal pít alkohol.

Foto: Aleš Honus, Právo

Služba přivádí k soudu mladíka a jeho matku.

Článek

Soud navíc rozhodl o propuštění obou odsouzených z vazby. Státní zástupkyně se na místě vzdala práva na stížnost proti takovému usnesení, takže oba se ještě v pátek mohou vrátit domů. Původně byli matka i syn obžalováni za pokus o vraždu. Soudkyně Lenka Čechová ale jejich jednání překvalifikovala, protože podle ní nebyl u soudu prokázán úmysl vraždit.

Podle soudkyně byl hlavním iniciátorem útoku mladší z obžalovaných, jeho matka výrobě zápalné láhve přihlížela a syna od jeho úmyslu nijak neodrazovala. „On nechtěl nikoho zabít. Chtěl způsobit požár,“ vysvětlila soudkyně.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně Brigita Bilíková si vzala lhůtu pro podání odvolání. Dušana Podraného, jehož dům se stal terčem žhářského útoku, rozsudek zklamal. „Ten kluk měl jít sedět,“ řekl.

Čin připomínal útok ve Vítkově

Zákeřný žhářský útok vzbudil letos v březnu v Ostravě velké emoce, protože nápadně připomíná mnohem ničivější zločin ve Vítkově na Opavsku. Nakonec se ovšem ukázalo, že motivem nebyla rasová zášť, ale nahromaděné sousedské spory.

Zápalná láhev naplněná prudce hořlavým éterem vletěla v noci na 14. března do dětského pokoje, ve kterém spala čtrnáctiletá dívka. Láhev se po dopadu naštěstí nerozbila. Dívka se po rozbití okna vzbudila a stačila knot láhve včas uhasit, takže došlo pouze k popálení koberce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zmocněnec rodiny Ladislav Baláž (vpravo) a majitel domku v Bedřišce Dušan Podraný.

Na to, že za útokem stojí sousedé, přišli kriminalisté po několika týdnech. Žhářským útokem ve Vítkově, stejně jako podobnými útoky extremistů na Romy, se obvinění pouze inspirovali.

Romové z ostravské osady Bedřiška již dříve prohlašovali, že mladší z obžalovaných se kamarádil s neonacisty. Na plotu od zahrady, kde bydlí obžalovaní, se dokonce našel nakreslený hákový kříž.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravskou osadu Bedřiška hlídají nepřetržitě policejní hlídky.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková ale rasový motiv už před zahájením líčení důrazně odmítla. „V tomto případě mohu zcela vyloučit rasový motiv, případně jakékoliv extremistické vazby,“ řekla žalobkyně.

Jméno ani fotografii nelze zveřejnit

Vzhledem k tomu, že mladší z obžalovaných nebyl v době spáchání útoku dospělý, se hlavní líčení konalo za zavřenými dveřmi. Veřejné bylo teprve vyhlášení rozsudku, média však nemohou zveřejnit žádnou informaci, která by vedla k prozrazení identity mladšího z odsouzených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám