Hlavní obsah

Za žhářský útok na Romy v Býchorech dostal mladík čtyři roky vězení

Praha

Za vhození hořící louče do okna domku v Býchorech obývaného romskou rodinou uložil ve středu Krajský soud v Praze Vojtěchu Vyhnánkovi čtyřletý trest. Podle prvoinstančního senátu se dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví. Jan Říha, Jiří Drahovzal a Michal Řehák, kteří byli na místě s Vyhnánkem, dostali podmínky za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Verdikt je nepravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaní před soudem.

Článek

Čtveřice mladíků ve věku od 22 do 26 let se podle žaloby loni 11. července v noci dohodla, že "půjdou vystrašit cikány" kvůli tomu, že obyvatelé domu "pro svůj etnický původ poškodili obec a měli by odejít".

Mladík podezřelý z vhození louče do pokoje se za svůj čin omluvil. Ostatní obžalovaní projevili lítost, za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci jim hrozí až tři roky vězení.

Všichni obžalovaní před soudem odmítli, že by šlo o rasistický útok nebo že by patřili mezi extremisty. Vymlouvali se na opilost. V domě při útoku bylo pět dospělých a čtyři děti. Romové se z domu odstěhovali den po incidentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám