Hlavní obsah

Za zabití manželky v amoku dostal muž osm let

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Osm let za brutální vraždu vlastní manželky dostal ve středu u Nejvyššího soudu v Brně 23letý Miroslav Dudáš z Nového Přerova na Břeclavsku. Podle obžaloby zabil loni v srpnu v rodinném domku svou manželku poté, co se rozčílil, když jeho žena nebyla včas oblečena na cestu k lékaři.

Článek

Mladý muž rozbil ženě hlavu o zem jen proto, že nebyla včas připravená a oblečená k lékaři, kam ji měl na její přání odvézt. Nejvyšší soud výrazně snížil původní trest, když dospěl k závěru, že Dudáš nejednal v úmyslu vraždit. Čin překvalifikoval na ublížení na zdraví, jak navrhovala obhajoba.

Dudáš nejdříve dostal v lednu letošního roku u Krajského soudu v Brně čtrnáct a půl roku vězení se zvýšenou ostrahou. Jeho odvolání řešil v dubnu Vrchní soud v Olomouci, kde mu trest snížili na 11 let. "Odsouzený je schopen resocializace, nebyl mu prokázán úmysl či plánování vraždy," prohlásil tehdy předseda olomouckého odvolacího senátu Petr Angyalossy.

Dudáš odjel 7. srpna 2006 ze svého zaměstnání v jednom vinařství v Mikulově na Břeclavsku domů do Nového Přerova. S manželkou byli domluveni, že ji odveze k lékaři. Nebyla však ve smluveném čase oblečená a manželé se začali hádat.

Amok popadl muže v momentu, kdy mu manželka na jeho nadávání odpověděla, aby se kvůli práci nepo... Ženu chytil pod krkem, povalil na podlahu a opakovanými údery hlavou o tvrdou podlahu ji usmrtil.

Lékaři ženu oživili, zemřela v nemocnici

Jak až později řekl, nesnášel pohled na krev, proto jí dal na hlavu igelitový sáček. Zavolal sanitku a tvářil se, jako by pachatelem byl někdo jiný. Záchranáři ještě probrali ženu k životu, ale na následky poranění lebky a mozku zemřela v nemocnici za několik hodin.

Svoji vinu Dudáš popíral nejdříve tchýni, vyšetřovatelům a pak u soudu. Usvědčily ho ale zbytky manželčiných vlasů a krve na smetáku, kterým chtěl smazat stopy.

Předsedkyně trestního senátu Nejvyššího soudu Věra Kůrková po vynesení rozsudku prohlásila, že odsouzený svoji ženu miloval a s jejím usmrcením se nemohl smířit, pociťoval nad ní lítost.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabil nedochvilnou manželku, dostal 14,5 roku

Na 14,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek senát Krajského soudu v Brně třiadvacetiletého Miroslava Dudáše z Nového Přerova na Břeclavsku...

Výběr článků

Načítám