Hlavní obsah

Za vraždu ženy, jejíž tělo pohodil u dálnice, dostal muž 16 let vězení

Právo, ČTK, mhr
Olomouc
Aktualizováno

Na 16 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Bedřicha Baláže (57) za vraždu jednapadesátileté ženy, jejíž tělo se našlo na konci roku 2017 u dálnice D1 v Brně.

Obžalovaný Bedřich Baláž u souduVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Vrchní soud tak potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z loňského listopadu, proti němuž se obžalovaný odvolal. Svou vinu u soudu popřel, přestože v přípravném řízení se k vraždě bývalé přítelkyně přiznal. Podle soudu však o jeho vině není pochyb.

Balážovi hrozilo až 18 let vězení. „Trest není ukládán při samé horní hranici. Resocializace u obžalovaného je podle znalců spíše ztížena. Za sebou má bohatou kriminální minulost, byl odsuzován i za násilné jednání, a to i k nepodmíněným trestům. Proto podle nás není trest nepřiměřeně přísný,“ uvedl předseda senátu vrchního soudu Milan Kaderka.

Baláž podle obžaloby napadl ženu v bytě v brněnských Židenicích předloni někdy mezi 24. až 27. prosincem, pravděpodobně ale v brzkých ranních hodinách 25. prosince. Uštědřil jí osm úderů tupým předmětem, asi betonovým hranolem. Způsobil jí tím mnohačetná poranění, včetně zranění mozku a končetin, jimž žena podlehla.

Tělo na D1

Těla poškozené se podle obžaloby Baláž následně zbavil tak, že jej svým motorovým vozidlem odvezl na dálnici D1, kde jej vyložil, protáhl pod svodidly a skulil z náspu.

Mrtvá žena byla nalezena 30. prosince 2017 na 192. kilometru dálnice D1, policie tehdy kvůli vyšetřování na dálnici na několik hodin omezila dopravu. Baláže pak policisté zadrželi loni v lednu.

V přípravném řízení se muž k vraždě přiznal. Řekl, že mu žena vyhrožovala, že ho udá za znásilnění, když jí nedá 100 000 korun. „Tak jsem se naštval, vzal jsem cihlu a hodil jsem to po ní,“ uvedl Baláž.

Když se pak případ dostal k soudu, obžalovaný obrátil. Tvrdil, že na policii tehdy vypovídal pod nátlakem a že ženu nezabil. Snažil se vinu svalit na dvojici mužů. Uvedl, že svoji bývalou partnerku pozval, ať s ním oslaví Štědrý večer. Později za ní ale podle Baláže přišli další dva muži, kteří po něm začali chtít peníze. On se s nimi začal hádat, oni ho údajně hodili do koupelny, kde se probral až ráno. Když vyšel z koupelny, ženu našel mrtvou.

Vzali mu prý peníze

„Byla svázaná mým ložním prádlem. Donutili mě, abych jim ji pomohl naložit do auta. Pak jsme jezdili po Brně, zastavili jsme na nějakém odstavném pruhu. Oni to tělo vzali a já šlápl na plyn a ujel jsem,“ tvrdil Baláž s tím, že mu muži asi dali nějaká sedativa. Vzali mu prý také asi 600 tisíc korun.

U vrchního soudu obžalovaný napadl vinu i trest. Podle jeho obhájce by měl soud znovu hodnotit důkazy. Odvolací soud žádal, aby případ vrátil krajskému soudu.

„Nezabil jsem ji. Z prvního poschodí při mém zdravotním stavu bych asi nemohl sundat osmdesátikilovou oběť. Je mi líto, že jsem pozval ty muže na večírek,“ konstatoval Baláž. Podle žalobce i soudu však důkazy jednoznačně svědčí o jeho vině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám