Hlavní obsah

Za vraždu ukrajinského podnikatele potvrdil soud 14 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil Olegu Kalašnikovi 14 let vězení za nájemnou vraždu ukrajinského podnikatele v Litoměřicích. Organizátoři činu Valerij Prytoka a Semen Lembak, kterým podnikatel svou činností konkuroval, si za mřížemi odpykají 13,5 a 13 let vězení. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Valerij Prytoka (zleva), Oleg Kalašnikov a Semen Lembak u ústeckého krajského soudu.

Článek

Třicetiletý ukrajinský podnikatel zemřel v září 2003 – když večer vystupoval z auta před svým domem, Kalašnikov na něj začal z bezprostřední blízkosti střílet. Na místě se našlo 16 nábojnic a starý samopal československé armády, takzvaný škorpion.

Podle rozsudku vraždu zorganizovali Prytoka a Lembak. Zavražděný podnikatel totiž vozil do okolí Litoměřic ukrajinské dělníky, čímž mužům konkuroval a ohrožoval jejich postavení v kriminálním prostředí. Odmítal také platit výpalné a Prytoka s Lembakem se navíc obávali toho, že by mohl policii prozradit jejich aktivity.

Kalašnikovi za provedení vraždy slíbili umoření jeho dluhů na Ukrajině. Prytoka v případu podle soudce původně vystupoval jako spolupracující obviněný, protože měl strach ze svého vydání k trestnímu stíhání na Ukrajinu. Svou výpověď ale od té doby změnil a tvrdí, že si ve spolupráci s policií všechno vymyslel. Podle žalobců patřili zavražděný i organizátoři vraždy do poměrně vysokých pater ukrajinské mafie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám