Hlavní obsah

Za vraždu taxikáře potvrdil Nejvyšší soud sedmnáctiletý trest

Brno

Za vraždu taxikáře v Čelákovicích u Prahy si Petr Špecián odpyká 17 let ve vězení. Nejvyšší soud (NS) odmítl jeho dovolání, a definitivně tak potvrdil verdikt pražských soudů. Špecián zavraždil třiašedesátiletého muže jednou bodnou ranou do oblasti ramene a krku. Chtěl získat peníze z tržby.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pětadvacetiletý Petr Špecián

Článek

V dovolání Špeciánova obhajoba tvrdila, že pachatel neměl v úmyslu taxikáře usmrtit ze zištných důvodů. Prý jej chtěl pouze oloupit a nůž měl jako pohrůžku. Pak se ale polekal taxikářova pohybu. Obával se, že řidič sahá pro zbraň, a tak jej bodnul, aby mohl utéct z auta.

Podle Nejvyššího soudu Špecián celou událost bagatelizuje. Pražské soudy prý okolnosti činu dostatečně objasnily. Pachatel musel být srozuměn s tím, že taxikáři hrozí smrt. „Bodl jej připraveným nožem do takové části těla, kde mohl minimálně předpokládat, že tím poškozenému může přivodit smrt,“ stojí v usnesení.

Vražda se stala loni 22. října v nočních hodinách. Špecián do vozu taxi nastoupil nedaleko pražského Divadla Broadway a nechal se odvézt k čelákovickému nádraží. Taxikáře tam bodl nožem nad rameno do krku, čímž zasáhl a přeřízl důležitou tepnu. Podle výpovědí soudních znalců v podstatě nešlo smrti zabránit. Taxikář, který si ještě sám zavolal záchrannou službu, zemřel při převozu do nemocnice.

Uloupených 1700 korun utratil Špecián v hernách několik hodin po činu. Soud mu uložil souhrnný trest, v minulosti byl totiž nepodmíněně trestán kvůli krádežím a podvodům. Za vraždu mu hrozil i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám