Hlavní obsah

Za vraždu manžela si odsedí osm let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dvě díry v hlavě manžela přivedly v pátek před senát Krajského soudu v Brně 40letou Kamilu Velikovskou ze Zlína, kterou soudci za vraždu manžela Pavla z května loňského roku poslali do vězení s ostrahou na osm let. Trestu neuniklo ani jejích pět kompliců, kteří se podíleli na obstarání pistole ráže 6,5 mm a pak tělo pomáhali ukrýt, aby se vraždu nepřišlo. Ti všichni vyvázli s podmíněnými tresty.

Článek

"Není pochyb, že obžalovaná manžela zastřelila a to zřejmě po hádce v rozrušení. Každopádně není pravdou, že k usmrcení muže došlo nešťastnou náhodou při tahanici, protože střely jsou těsně vedle sebe a střelné kanály jsou rovnoběžné. Na druhou stranu jsme museli zohlednit, že obžalovaná jednala v tíživé situaci a rozrušená. Vražda však byla cílená a proto si na opatřila zbraň," uvedl předseda senátu Miroslav Novák.

Kamarádi obžalované ženy pomáhali uklidit mrtvolu

Hrůzný čin se stal loni v noci z 27. na 28. května v rodinném domku, kde mezi manželi Velikovskými docházelo k roztržkám a hádkám, protože manžel svou ženu často napadal. Kamila Velikovská si podle soudu nechala od sousedky Hany Krůčkové opatřit zbraň, kterou jí sehnal Milan Daněk. V noci pak manžela zastřelila a požádala sousedy, aby jí pomohli tělo odstranit.

Osudná chyba bezdomovců

Hana Krůčková vzala ještě manžela Karla a pomohli tělo zabalit do koberce a igelitu. Mrtvolu pak předali dvěma bezdomovcům Stanislavu Černému a Jiřímu Chaloupkovi, kteří měli za pár lahví alkoholu za úkol muže odvézt na vozíku do lesa a zakopat. To však neudělali a nechali mrtvolu v lese, což bylo právě tou chybou, která policii přivedla na vraždu.

Kamila Velikovská se u soudu bránila, že muže nezastřelila schválně a měla pistoli jen na jeho zastrašení, protože byla terčem jeho útoků. "Výstřel vyšel nešťastnou náhodou, když mě zase napadl. Bil mě často a to zejména v letech 2003 a 2004. Věděli o tom všichni v okolí, že je agresivní a zlý," uvedla žena, která však po činu racionálně pistoli zase odevzdala sousedce, aby ji vrátila Daňkovi. Pak společně uklidili tělo a stopy.

Po vyhlášení rozsudku se manželé Krůčkovi vzdali práva na odvolání a tresty přijali. Kamila Velikovská se odvolala, stejně jako Milan Daněk. Bezdomovci se jednání nezúčastnili a souhlasili, aby soud jednal v jejich nepřítomnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám