Hlavní obsah

Za vraždu kvůli 200 korunám dostal mladík dvanáct let vězení

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Dvanáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Takový trest uložil ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci devatenáctiletému Ondřeji Tulejovi. Mladík předloni v září ubodal na ulici v Karviné mladého muže a dalšího zranil nožem. Stalo se to při rvačce o 200 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Ondřej Tulej u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hladil, Právo

 
Článek

Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského srpna, proti němuž se obžalovaný odvolal. Tvrdil přitom, že jednal v nutné sebeobraně. Vrchní soud se však ztotožnil s názorem krajského soudu a Tulejovu tvrzení, že se jen bránil útoku, neuvěřil.

„Co se týče trestu, pochybení na straně krajského soudu jsme neshledali. Je mu uložen trest na hranici spodní sazby. Jde o trest úhrnný. Navíc i u prvního napadeného muže lze mluvit o štěstí, že následek nebyl výraznější,“ uvedl předseda senátu vrchního soud Štefan Škadra.

Tragédie se stala 12. září časně ráno. Tulej, kterého pár týdnů předtím propustili po dosažení plnoletosti z výchovného ústavu, odjel s kamarádem autobusem do Karviné, kde chtěli údajně popíjet alkohol. V ulici U Bažantnice potkali dívku, které předali 200 korun.

Bodnutí do srdce

Není přitom jasné, zda od ní chtěli nakupovat drogy, či platili za sexuální služby. Svědecké výpovědi se v tom liší. Žena nicméně zmizela s hotovostí v nedalekém bytě a delší dobu se neukázala. Když se pak dvojice domáhala peněz, dostala se do konfliktu s druhem ženy. Tulejův kamarád se s ním pustil do pěstního souboje.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaný Ondřej Tulej u Vrchního soudu v Olomouci.

Když začal prohrávat a vypadalo to, že potyčka skončí, vytáhl Tulej z kapsy nůž s čepelí dlouhou osm centimetrů a kamarádova soupeře bodl do zad. Zraněnému ale přispěchal na pomoc jeho bratranec, srazil Tuleje na zem a chtěl jej odzbrojit. Ten na to reagoval tak, že ho bodl čtyřikrát nožem do hrudníku. Jedna z ran přitom proťala žebro a přímo zasáhla srdce. Muž na následky zranění na místě zemřel.

Mladík, kterému hrozilo až osmnáctileté vězení, opakovaně tvrdil, že svého činu lituje, ale prý jednal v sebeobraně. „Nikoho jsem zabít nechtěl,“ uvedl. Soudy však nepřesvědčil. Podle nich naopak vyostření potyčky vyprovokoval, neboť zbytečně a zákeřně zasáhl do rvačky, která už končila. Na svou obranu uváděl Tulej mimo jiné i to, že byl v dětství šikanován, otec jej prý často bil. Když pak otec zemřel, skončil ve výchovném ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám