Hlavní obsah

Za vraždu důchodkyně dostala seniorka 20 let

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Krajský soud v Hradci Králové v pátek i napodruhé uznal Marii Panskou (71) vinnou z vraždy a pokusu vraždy, kterých se dopustila před necelými dvěma lety. Už loni v září ji potrestal 30 lety vězení, po zrušení rozsudku vrchním soudem jí vyměřil trest o 10 let kratší.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Marie Panská u Krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

Obžalovaná podle obžaloby poprvé vraždila v srpnu 2011 v domě s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou, kde zaútočila na svou bývalou o sedm let starší kolegyni nejprve pěstmi a poté i vázou. Způsobila jí zranění, kterým na místě podlehla. Údajným spouštěčem její agrese byla slova postižené, která se pochlubila, co všechno pořídila svým dětem.

O dva měsíce později obdobně kovovou tyčí napadla další důchodkyni, kterou přijela navštívit do domu s pečovatelskou službou v obci Tmaň na Berounsku. Ta  její útok přežila.

Vrchní soud zrušil rozsudek poté, co obhajoba dodala oponentní posudek soudního znalce, v němž se tvrdí, že Panská svůj čin spáchala ve stavu patického afektu, tedy krátkodobého mrákotného stavu, během kterého si nebyla vědoma, co činí. Revizní posudek, který nechal krajský soud zpracovat, však tento názor vyvrátil.

Neměla se komu svěřit

Podle závěru psychologů je obžalovaná introvertní, egocentrickou osobou s průměrným až nadprůměrným intelektem. Nezjistili u ní žádnou poruchu osobnosti, svého jednání si byla vědoma a rozpoznávací schopnosti neměla během činu narušeny. Motivem nepochopitelného jednání tak mohla být její osobní situace, nedostatek empatie, podezíravost. Se svými osobními problémy, zadlužením se neměla komu svěřit, a to ani rodině. Vůči poškozeným zaútočila naprosto nepřiměřeným a nevypočitatelným způsobem. Spouštěčem jejího agresívního chování přitom mohl být i neutrální výrok poškozených.

Obžalovaná před vynesením rozsudku nevyužila přítomnosti dcer ženy, která její rukou zemřela, a nejenže se jim neomluvila, ani neprojevila lítost nad tím, co se stalo. „Prosila bych, abyste mě posuzovali trochu mírnějc,“ politovala ve své závěrečné řeči pouze sebe sama Marie Panská, která se již po spáchání činu dvakrát pokusila o sebevraždu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Marie Panská u Krajského soudu v Hradci Králové

Státní zástupkyně Lenka Faltusová požadovala pro obžalovanou původně výjimečný trest doživotí. Po vynesení loňského rozsudku 30 let vězení se proto rovněž odvolala. Vrchní soud však vyslovil úvahu, kterou se nyní senát krajského soudu musel řídit, že by se měl zohlednit i věk obžalované a dosavadní bezúhonnost. S tím ale Faltusová nesouhlasí. „Spáchala nejzávažnější trestné činy. Na seniorky zaútočila zvlášť brutálním způsobem z malicherné pohnutky. Do současné doby neprojevila žádnou lítost,“ upozornila Faltusová.

Státní zástupkyně se proti rozsudku ihned v soudní síni odvolala, obžalovaná, která má poškozeným vyplatit více než 526 tisíc korun, si ponechala lhůtu k podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám