Hlavní obsah

Za vraždu důchodce možná padne výjimečný trest

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Až výjimečný trest může dostat Jiří Hrubý (51) z Kouta na Šumavě, který se začal v úterý zpovídat z vraždy před Krajským soudem v Plzni. Žalobce ho viní z toho, že loni v dubnu napadl devětašedesátiletého Rudolfa Harvalíka neznámým předmětem a opakovanými ranami do hlavy a týla ho usmrtil.

Foto: Bohumil Ranš

Požár v Ostrovcích.

Článek

Mrtvého měl pak odvézt do blízkosti obce Kladruby, polít naftou a zapálit. Z bytu poškozeného pak prý odcizil kartu ke sporožiru, dvě vkladní knížky a nezjištěný obnos peněz.

Zmíněného činu se navíc měl dopustit v době, kdy byl podmíněně propuštěn z výkonu devítiletého trestu, k němuž byl odsouzen za loupež. Před soudem Hrubý odmítl vypovídat a odkázal na své výpovědi z přípravného řízení. Z nich vyplynulo, že byl již šestkrát trestán. Za sebou má tři nepodařená manželství a je otcem tří dětí.

Loni, kdy k vraždě došlo, bydlel v objektu bývalého pivovaru v Koutě na Šumavě vedle poškozeného Harvalíka. Tvrdí, že starého muže, kterého on i jeho družka brali jako svého dědu, viděl ještě 19. dubna. O tři dny později se již po něm sháněla sestra poškozeného a nakonec nechávali hasiči a policie otevírat byt.

Tvrdí, že je nevinný

"Někdy 24. dubna mi volal šéf, jestli náhodou nechybí Harvalíkovi na rukou prsty, že ukazovali v televizi ohořelé neznámé tělo někde na Kladrubsku a že by to možná mohl být děda," uvedl tehdy Hrubý.

"K Harvalíkovi jsme měli kamarádský vztah, nikdy jsme neměli žádný konflikt," dodal. Připustil, že si párkrát od poškozeného vypůjčil peníze, ale ty hned při výplatě vrátil. Upozornil také na to, že se starý pán obával jakéhosi Pavla Matulky, který prý za Harvalíkem jezdil a chtěl po něm peníze. Mimo soudní síň Hrubý řekl, že je nevinný a že věří, že to také tento proces prokáže. Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám