Hlavní obsah

Za vraždu cizince soud zpřísnil trest, narkoman stráví za mřížemi 17 let

– Praha

Za vraždu cizince na Děčínsku potrestal pražský vrchní soud narkomany Václava Jandu 17 a Danielu Filippov 15 lety vězení. Středeční rozhodnutí, kterým odvolací senát Jandovi o dva roky zpřísnil původně uložený trest, je pravomocné.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zleva: Daniela Filippov, Lukáš Juška a Václav Janda.

Článek

Vyšetřování případu z roku 2011 komplikovalo to, že cizincovo tělo se našlo v pokročilém stadiu rozkladu. Dobu úmrtí, a tím i pachatele, pomohla určit soudní znalkyně hmyzu. Odvolací senát také potvrdil trest Lukáši Juškovi, milenci Filippov. Ten si za vydírání později zavražděného cizince odpyká čtyři roky za mřížemi.

Mrtvolu jednačtyřicetiletého Makedonce našel v létě roku 2011 myslivec v lesích na Českolipsku. Muž byl uškrcený tričkem, před smrtí mu pachatelé spoutali ruce i nohy a brutálně ho zbili.

Podle rozsudku se vražda stala o několik týdnů dříve ve zhruba 40 kilometrů vzdáleném domě v Rynarticích na Děčínsku, kde fungovala výrobna drog. Činu předcházela hádka vrahů, kteří užívali pervitin, a rovněž drogově závislé oběti. Filippov se s cizincem krátce před vraždou rozešla a navázala vztah s Juškou, což Makedonci vadilo.

Oba proto napadl s nožem v ruce. Trojice odsouzených ho při následné rvačce svázala, opakovaně ho bila pěstmi i baseballovou pálkou a kopala do něj. Janda s Juškou po něm navíc chtěli částku 10 tisíc eur (cca 275 tisíc korun).

Nakonec Filippov a Janda spoutaného cizince odvezli autem pryč a vrátili se bez něj, což potvrdili svědci. Oba na sebe vinu za vraždu vzájemně svádějí, soudy však došly k závěru, že dvojice vraždila společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám