Hlavní obsah

Za vraždu a pašování drog dostal celkem 18,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze poslal v pondělí Romana Čabradu na 18,5 roku do vězení. Čabrada zavraždil německého starostu Ericha Kundera a také obchodoval s drogami. Délka trestu je souhrnná.

Článek

K souhrnnému trestu 18,5 roku odsoudil Čabradu už loni Krajský soud v Plzni a poopravil tak svůj první rozsudek, který byl pouze za vraždu. Vrchní soud v pondělí potvrdil, že Čabrada má na svědomí život německého starosty a kromě toho distribuoval pervitin.

Podmínečné tresty dostali už v roce 2004 také další zúčastnění: Čabradova matka Helena (59), dále Ladislava (48) a František Maškovi (54), kteří v případu vystupovali jako kurýři a Jaroslav Čarady (33) a Daniel Suchý (27), od nichž Čabrada nakupoval drogy. Čtyři roky nepodmíněně dostala Čabradova manželka Jana. 

Soud uznal Čabradu a jeho manželku vinnými z toho, že po navázání kontaktů s německými odběrateli dohodl dodávky drog do SRN. Obstarával ji přitom převážně on sám, v několika případech pak jeho žena. Rodiče i manželka pak zajišťovali dopravu drogy přes hranice.

Převážel pervitin i uprchlíky

Vše se dálo především v době od srpna 2000 do ledna 2001, kdy se do Německa dostaly díky Čabradovi nejméně čtyři kila pervitinu. Hlavním dodavatelem byl Jaroslav Čarady. Od července do prosince 2000 navíc Čabrada nejméně v dalších 30 případech zorganizoval převoz téže drogy. 

Za to dostával od německých odběratelů částky v tisících marek. Vedle Čabradových rodičů a ženy několikrát převezli drogu také manželé Maškovi. Kromě distribuce pervitinu Čabrada organizoval převod Arménů přes česko-německou hranici.

Místo sexu vražda  

Pokud jde o vraždu německého starosty, byl Čabrada odsouzen už v roce 2003 spolu s Ivetou Köppovou (32) a Miroslavem Králem (30) z Nového Sedla na Sokolovsku.

Köppová se na chebském nádraží seznámila s poškozeným, kterého pod záminkou sexu vylákala do Čabradova bytu. Oba muži ho zde napadli, nejprve násadou od sekery do hlavy a když Kunder klesl k zemi, svázali mu nohy a ruce lepící páskou a zalepili mu ústa a oči.

Z kapsy mu vytáhli kreditní kartu, asi 200 eur v hotovosti, mobil a klíče od mercedesu. Bitím ho pak donutili vyzradit PIN a místo, kde zaparkoval auto. Čabrada následně úspěšně vybral část peněz a když se vrátil, dal Kunderovi na hlavu dvě igelitové tašky a prodlužovačkou ho uškrtil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám