Hlavní obsah

Za urážlivé nápisy o Romech hrozí až tři roky vězení

Právo, Lucie Kándlová

Dva muži, které obžaloba viní, že loni umístili tabule s urážlivými nápisy o Romech v areálu památníku v Letech u Písku, se v danou dobu pohybovali na místě činu. Podle pátečního jednání u píseckého soudu to prokázal signál z jejich mobilních telefonů.

Matouš Bulíř a Pavel Kozák u Okresního soudu v Písku

Článek

Matouš Bulíř a Pavel Kozák čelí obžalobě za popírání a schvalování genocidy. Hrozí jim vězení od šesti měsíců do tří let. U Let stál za 2. světové války romský koncentrační tábor.

Tabule s urážlivými nápisy objevili lidé v areálu památníku na přelomu května a června 2018. Na případ tehdy upozornil web Romea.cz, podle kterého byl na tabulích nápis: „Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky“. Romea uvedla, že cedule na památník umístil nacionalistický spolek My proti všem.

Vepřín v Letech vyrostl na troskách romského tábora, byly na místě ještě při stavbě

Domácí

Písecký státní zástupce Zbyněk Polívka podal na oba muže obžalobu letos v březnu. Případ se projednával už v září, ale soudce Martin Král jednání odročil na listopad kvůli analýze pohybu mobilních čísel obžalovaných.

Analytik potvrdil, že se obžalovaní v inkriminovanou dobu u Let u Písku pohybovali. Pohyb telefonů na jiných místech republiky vysvětlil možnou chybou v databázi. „Jedna konkrétní buňka obě telefonní čísla několikrát chytala v jednom místě, tedy v Letech u Písku, a to je směrodatné,“ řekl policejní analytik Jakub Homola.

Obžalovaní i u pátečního soudu vinu popírali. Písecký soud hlavní líčení opět odročil a nechá si zpracovat posudek forenzního biomechanika, který by mohl podle pohybu na kamerách u letenského areálu určit, zda šlo opravdu o oba obžalované. Ze záběrů totiž nelze identifikovat obličeje mužů, kteří na místě v danou chvíli byli.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Matouš Bulíř (uprostřed) a Pavel Kozák (vlevo) u Okresního soudu v Písku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám