Hlavní obsah

Za ubodání otce půjde na 14 let za mříže

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na čtrnáct let poslal ve středu do vězení Krajský soud v Plzni šestadvacetiletého Jana Lukase. Ten zabil svého otce 52 ranami nožem. Přestože se před soudem bránil, že si na útok vůbec nepamatuje, protože byl pod vlivem marihuany a hašiše, senát mu neuvěřil. Rozsudek zatím není pravomocný, protože se Lukas na místě odvolal.

Foto: Jiří Smutný

Centrem města je náměstí Svobody, kde z „cizinců“ převládají návštěvníci z Jihomoravského kraje

Článek

Otce zavraždil 26. dubna letošního roku. "Byl jsem ten den pod vlivem konopí," vypověděl obžalovaný, který kouří marihuanu už od svých 15 let.  Svědkem napadení byla dcera nové otcovy manželky, která po otevření dveří do obýváku uviděla zakrváceného otce a do jeho těla bodajícího Lukase.

"S mámou a bráchou jsme pak utekli z bytu a zavolali policii. Jsem přesvědčena, že nás chtěl zabít všechny," řekla před soudem dívka, která se po činu zhroutila a má stále psychické problémy.

Otcovrah neprojevil žádnou lítost

"Brutální čin podle všech provedených důkazů spáchal obžalovaný. Příčinou jeho jednání bylo nezřízené užívání drog. Přestože dobře věděl, jak na něj působí, užívat je nepřestal. Drogy pro něj byly prioritou. Za čin je tedy plně zodpovědný," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Tomáš Bouček.

Že býval pod vlivem drog agresivní a že se ho báli, potvrdili před soudem i Lukasovi příbuzní. "Napadal i svoji bývalou ženu, s níž má dítě. Nezastavil se ani před policisty a vězeňskou službou. Podle názoru soudu obžalovaný přišel do bytu již s úmyslem otce zabít. Nasvědčuje tomu to, že když se zavřel s otcem v obývacím pokoji, během několika vteřin zaútočil," řekl dále Bouček.

Čin je podle jeho slov o to horší, že otce napadl bez motivu, ačkoliv byl jediný z celé rodiny, kdo se ho zastával a snažil se mu pomoci. "Navíc nikdy neprojevil žádnou lítost a ani se nikomu neomluvil, z toho všeho je patrné, že nemá žádnou snahu po nápravě," dodal předseda senátu.

Soud zvažoval i uložení povinné léčby drogové závislosti. Protože je ale při léčbě nutná spolupráce odsouzeného, v Lukasově případu má zato, že by se léčba minula účinkem. Uložil však Lukasovi placení výživného druhé manželce jeho otce.

Reklama

Související témata:

Související články

50 ranami ubodal otce, ale nevzpomíná si

Až patnáctiletý trest hrozí Janu Lukasovi (26) z Plzně, který se začal v pondělí před Krajským soudem v Plzni zpovídat z vraždy svého otce (50). Obžalovaný,...

Výběr článků

Načítám