Hlavní obsah

Za ubití hasicím přístrojem soud zvýšil trest na 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za ubití muže hasicím přístrojem půjde devětadvacetiletý Daniel Houska na 18 let do vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud. V odvolacím jednání zpřísnil trest, který muži v srpnu vyměřil Krajský soud v Praze. Houska dostal původně 15 let.

Článek

Událost se odehrála v únoru v ubytovně v Hořovicích na Berounsku. Napadený sice útok přežil, o několik měsíců později však svým zraněním podlehl. Houska dostal trest úhrnný, soudy ho uznaly vinným i z napadení dalších tří lidí.

Pozůstalým má Houska zaplatit 415 000 korun, matce zemřelého i náklady na pohřeb ve výši 531 eur (zhruba 13 240 korun). Středeční rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Máme za to, že se jednalo jednoznačně o likvidační zákrok.
soudce

Houska na svou oběť zaútočil desetikilovým hasicím přístrojem 26. února večer na chodbě ubytovny. V opilosti fyzicky napadl čtyřicetiletého muže, srazil ho na zem, kde ho nožem dvakrát bodl do hýždí. Následně ho v úmyslu usmrtit opakovaně udeřil hasicím přístrojem do hlavy, obličeje a hrudníku.

Napadený brutální útok přežil, 5. června však zemřel v nemocnici na oboustranný zánět plic. Podle soudů šlo o komplikaci těžkého poranění mozku, a muž tak zemřel v důsledku útoku.

"Máme za to, že se jednalo jednoznačně o likvidační zákrok vůči poškozenému," uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Agresivní recidivista

Proti prvoinstančnímu verdiktu se odvolali Houska i státní zastupitelství. Houska v přípravném řízení uvedl, že na něho muž zaútočil nožem. Prý se tak jen bránil - dvakrát muže bodl, několikrát ho udeřil a kopl a asi dvakrát po něm hodil hasicí přístroj. Tvrdí, že muže nechtěl připravit o život. Jeho advokát Lukáš Vencl podobně jako před krajským soudem řekl, že by tak jeho klient měl být uznán vinným ne z vraždy, ale z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová se naopak v odvolání domáhala toho, aby soud muži uložil přísnější trest. Připomněla, že se na Housku vztahuje sazba deset až 18 let. Původní patnáctiletý trest označila za "velice mírný" s tím, že Houska je agresívním recidivistou a útoků se navíc dopustil v době podmíněného propuštění z vězení, kde byl mimo jiné i za násilnou trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám