Hlavní obsah

Za týrání schizofreničky byl uprchlý násilník odsouzen ke 12 letům vězení

Právo, ape
Ústí nad Labem

Za týrání a věznění ženy nemocné schizofrenií byl v nepřítomnosti ve středu Krajským soudem v Ústí nad Labem odsouzen 31letý Michal Horvát z Litvínova. Za mřížemi stráví 12 let. Horvát, na kterého byl vydán evropský zatykač, se pravděpodobně skrývá ve Velké Británii.

Foto: Policie ČR

Článek

Podle obžaloby měl Horvát na různých místech Mostecka od roku 2009 zhruba dva roky tehdy 45letou ženu týrat, mučit, znásilňovat, zavírat v bytě a také jí měl brát doklady a invalidní důchod. Na její doklady si bral i půjčky. Žena musela žít v nelidských podmínkách, spala na zemi nebo na balkóně, bývala svázaná, jídlo dostávala jednou denně.

Násilí bylo podle obžaloby různorodé; muž měl ženu kopat a mlátit, polévat horkou vodou a dokonce nutit pojídat jeho exkrementy. Mučení na ženě zanechalo řadu následků, léčí se dodnes. Má řadu špatně srostlých zlomenin, přestala slyšet na jedno ucho a přišla o zuby. „Jeho jednání lze označit za velice brutální," řekl státní zástupce.

Policie ženu nalezla náhodou loni v lednu, když řešila rvačku Horváta s bratrem. Měla řadu neléčených zranění a byla v zuboženém stavu. „Musela dlouhodobě trpět velkými bolestmi,“ uvedl soudní znalec.

Soud zohlednil při výši rozsudku také Horvátovu minulost; už byl desetkrát soudně trestán. Podle soudu byl čin i společensky velmi nebezpečný. Rozsudek zatím není pravomocný. V případě, že bude Horvát dopaden, má právo na nový proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám