Hlavní obsah

Za týrání dvou dětí uložil olomoucký soud matce podmínku

Olomouc

Za týrání dvou malých dětí uložil ve čtvrtek olomoucký krajský soud jejich devětadvacetileté matce tříletý podmíněný trest. Podle obžaloby se o malého syna a dceru nestarala, obě děti jsou těžce zanedbané a potřebují psychologickou a logopedickou péči. Ženě původně hrozilo až 12 let vězení.

Článek

Podmíněný trest jí soudce zkušebně odložil na čtyři roky. "Žena byla původně ohrožena sazbou pět až 12 let. My jsme dovodili, že podmíněný trest je na místě. Je to zejména s ohledem na její slabý intelekt, spoluzavinění rodiny i státu při svěření dítěte," řekl soudce krajského soudu Vladimír Hendrych.

Trestného činu týrání svěřené osoby se žena podle obžaloby dopouštěla nejméně od prosince 2008. Tehdy měly děti tři a pět let. O dva roky později skončily na čas v péči příbuzných, nyní se nacházejí v dětském domově. Otec o ně nejeví zájem.

"Matka jim nezajišťovala žádnou péči, neustále se s nimi stěhovala z místa na místo, nespolupracovala s dětským lékařem," řekl už dříve sociální pracovník oddělení péče o dítě olomouckého magistrátu Bedřich Svozil. Jak vyplynulo z jednání u soudu, děti neuměly pořádně mluvit, byly špinavé, neosvojily si základní hygienické návyky.

Obhajoba ženy byla založena na tom, že doplácela na problémy v rodině. S otcem dětí se rozvedla a zůstala nezaměstnaná. Svou roli hrál i intelekt obžalované ženy. Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie má žena nízký intelekt v pásmu lehké mentální retardace. Tím je poškozena i její schopnost logicky uvažovat, vyhodnocovat správně realitu a má také nedostatečnou či zkreslenou představu o potřebách dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám