Hlavní obsah

Za teror na Ukrajině potvrdil soud Čechovi 20 let vězení

Praha
Aktualizováno

Za teroristický útok na Ukrajině potvrdil pražský vrchní soud třiatřicetiletému Martinu Kantorovi 20 let vězení. Kantor je stíhaný jako uprchlý, jeho obhájce neuspěl s odvoláním proti verdiktu pražského městského soudu z letošního června. Kantor se stal seržantem armády samozvané Luhaňské lidové republiky a zapojil se do bojů proti ukrajinské armádě.

Foto: Policie ČR

Na Martina Kantora je vydán mezinárodní zatykač

Článek

„Skutková zjištění soudu prvního stupně jsou naprosto správná a úplná. Základní skutečnosti, o které soud opírá své zjištění, byly prokázány,“ zamítl předseda senátu Jiří Lněnička odvolání Kantorova obhájce.

Podle Lněničky bylo prokázáno, že Kantor posílal svým známým maily, SMS zprávy a fotografie s tím, že jim popisoval, co na Ukrajině dělá a proč tam je.

„Máme za to, že bylo prokázáno, že se obžalovaný skutečně nacházel v prostorách, kde fotografie pořizoval,“ konstatoval soudce.

„Snad tento rozsudek odradí podobné dobrodruhy od toho, aby se do podobných akcí pouštěli,“ zadoufal na závěr Lněnička.

Uprchlému Čechovi hrozí za teror na Ukrajině až 20 let vězení

Krimi

Kantor v roce 2015 odletěl z Prahy přes Rostov na Donu do Donbasu, kde podstoupil výcvik a stal se odstřelovačem v armádě samozvané Luhaňské lidové republiky.

V ní se podle spisu dostal na hodnost seržanta a účastnil se bojových operací.

Působil jako člen záškodnických a průzkumných jednotek. „Jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátů,” popsal Kantorovu činnost žalobce Martin Bílý.

Kantor od LLR pobíral měsíční výplatu a takto pracoval minimálně do konce roku 2017.

Obhájce: Dělal se zajímavějším

Soud se opíral především o nepřímé důkazy, kterými byly mailová komunikace Kantora se známými a jejich následné výpovědi u soudu.

Ty ale je podle Kantorova obhájce třeba brát s velkou rezervou. „Veškeré závěry byly toliko dovozeny z důkazů nepřímých,“ prohlásil ve středu Kantorův obhájce Vít Tokarský.

Čech dostal 20 let za teroristický útok na Ukrajině

Krimi

„Většina svědků uvedla, že obžalovaný byl osobou, která měla potřebu v očích blízkých se ukazovat lepším, než ve skutečnosti je,“ dodal s tím, že na Kantorova tvrzení je nutno se dívat kriticky.

„Není reálné, aby se člověk bez jakéhokoliv vojenského výcviku, který nemluví rusky ani ukrajinsky, stal během několika měsíců členem elitních jednotek,“ podotkl Tokarský, který nemá ani za prokázané, že by Kantor odcestoval na Ukrajinu.

Podle něj mladík „zmizel“, protože ho dostihla jeho minulost, kdy se údajně dostal do problémů ve spojitosti s úvěrovými podvody.

„Domnívám se, že obžalovanému nešlo o to, aby se rozpadla Ukrajina, nesnažil se dosáhnout nějaké moci, řešil si své vlastní problémy,“ uzavřel Tokarský.

Podle státního zástupce Bílého nešlo z Kantorovy strany o žádné přehánění. „Jeho výpověď není žádným způsobem vychloubačství,“ řekl Bílý.

Reklama

Výběr článků

Načítám