Hlavní obsah

Za smrtící koktejl s metanolem dostal pokoutní výrobce pět let vězení

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Na pět let poslal v pátek Okresní soud ve Frýdku-Místku do vězení Stanislava Bažanowského, pokoutního výrobce lihovin, který v září roku 2012 ve sklepě rodinného domu namíchal smrtící nápoj obsahující metanol. Na následky požití tohoto nápoje označeného jako „tuzemák“ zemřela osmadvacetiletá žena z Komorní Lhotky a její otec téměř oslepl. Pozůstalým navíc musí zaplatit 170 tisíc korun jako odškodné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Stanislav Bažanowski, Marcela Bažanowská a Daniel Koma.

Článek

Před soudem v souvislosti s kauzou Bažanowského stálo ještě dalších pět lidí. Jeho manželce soud vyměřil tříletou podmínku. Daniel Koma, který výrobci Bažanowskému dodával líh z neznámého zdroje, si odsedí dva roky a tři měsíce. Navíc dostal peněžitý trest 170 tisíc korun. Další tři muži, kteří od Bažanowského lihoviny odebírali a dále prodávali, Pavel Paško, Leo Paško a Libor Olšar, dostali tři, tři a dva roky vězení. Každý z trojice navíc musí zaplatit 300 tisíc korun.

Obžalovaný Stanislav Bažanowski se před policisty hájil tím, že alkohol míchal šest let a nikdy se nic nestalo. „V jeho případě platí přísloví, že tak dlouho chodil se džbánem pro líh, až se ucho utrhlo. Věděl, že kupuje líh načerno, neznal jeho výrobce a musel počítat s rizikem, že není zdravotně nezávadný,“ komentoval případ státní zástupce Alois Dlouhý.

Muž téměř oslepl 

Několik lahví prodal Bažanowski muži z Komorní Lhotky. Jeho osmadvacetiletá sestra, která alkohol vypila, se stala v pořadí sedmou obětí metanolové kauzy. Alkohol vypil také její otec, který strávil několik týdnů v nemocnici.

„Jen díky včasně zahájené léčbě nedošlo k ohrožení jeho života,“ řekl státní zástupce. Muž ale navzdory poskytnuté lékařské péči téměř oslepl.

Stanislav Bažanowski u soudu nevypovídal. Jeho manželka sice mluvila, soud se toho ale od ní příliš nedozvěděl. Například na přímý dotaz, zda věděla o tom, že manžel ve sklepě míchá lihoviny, řekla, že se k tomu nechce vyjadřovat.

Ani Daniel Koma, který Bažanowskému líh pro výrobu alkoholu dodával, u soudu nepromluvil. „Výpověď pana Bažanowského je zmanipulovaná a kryje několik lidí,“ řekl. Blíže ale už svá slova odmítl upřesnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám