Hlavní obsah

Za smrtí dvou dívek na D1 nebyla adrenalinová hra

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Policisté při vyšetřování tragické dopravní nehody z 9. ledna, kdy na dálnici u Velkého Meziříčí na Žďársku zemřely dvě 13leté dívky, vyloučili, že by šlo o adrenalinový sport. Stejně tak se nepodařilo prokázat, že by dívky spěchaly na návštěvu matky, která pracuje v restauraci za dálnicí.

Foto: Mirka Hrbáčová

Titulní strana ekologického kalendáře Bohumína pro příští rok.

Článek

Nejpravděpodobnější verzí je, že si dívky prostě zkracovaly cestu domů. Tragédii podtrhuje skutečnost, že jedna z dívek by 16. ledna oslavila své 14. narozeniny a její kamarádka by se stejného věku dožila 19. ledna. Ani jedna z nich se však narozenin nedočkala.

"Zatím jsme vyslechli řidiče a svědky, kteří se nám přihlásili. Třetí dívku, která nehodu přežila, jsme vyslechnout nemohli, protože je v šoku a zatím navštěvuje lékaře. Máme zjištěné, že dívky šly od restaurace směrem k městu a přebíhaly dálnici. V tom okamžiku do nich narazil řidič, který jel od Brna na Prahu a dívky ve tmě neviděl," uvedl vyšetřující komisař ze Žďáru nad Sázavou Ladislav Kubík.

Policisté zjistili, že dívky byly v začínající tmě oblečené do tmavé a šedé bundy a měly na sobě modré rifle. To je podle policie i znalců na silniční dopravu nejhorší kombinace. Na místě nehody nebyla brzdná dráha, protože řidič dívky zahlédl až při nárazu, kdy mu vyletěl airbag, který mu zakryl výhled. Navíc mají policisté výpovědi dalších dvou svědků, kteří potvrdili, že v tomto místě si mladí rádi zkracují cestu přes dálnici.

Řidič neměl šanci reagovat

"Vzhledem k tomu, že dívky šly z pravé strany ve směru jízdy řidiče, neměl skoro šanci reagovat. Podle našich zjištění jel minimální rychlostí 130 km v hodině. Horní hranici rychlosti zatím budu konzultovat s dalšími znalci z Ústavu soudního lékařství v Brně. Silnice byla suchá a vše nasvědčuje tomu, že řidič nestačil vůbec reagovat. Výsledky dále budeme prověřovat," doplnil soudní znalec na silniční dopravu Jan Šlosárek.

V tuto chvíli je objektivně prokázané, že řidič, který do dívek narazil a také druhý řidič, který jednu odhozených z dívek ještě přejel, nepili před jízdou alkohol. Zatím tak není vyloučeno, že policie ani nikoho za tragédii nebude stíhat, ale o tom rozhodne až zbývající vyšetřování a speciální měření s testy.

"Je třeba si uvědomit, že ve tmě se řidičům snižuje rychlost reakce, která je dvojnásobná, oproti reakci ve dne a navíc se špatně odhaduje vzdálenost. Pokud se na silnici objeví v noci osoba v tmavém oblečení, pak ji řidič vidí na vzdálenost 34 až 44 metrů a to je i při dodržení povolené rychlosti hodně málo. Chodci si neuvědomují, jak jsou zranitelní a že nejsou vidět," doplnil Šlosárek.

Policisté nyní čekají na vyjádření soudních znalců a to jak ze silniční dopravy, tak i z Ústavu soudního lékařství, kteří dají odpověď na to, kdo tragédii zavinil. "Znalci mají termín do 10. února a pak se rozhodnu, zda případ odložím, nebo zahájím stíhání konkrétního viníka," poznamenal komisař Kubík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám