Hlavní obsah

Za smrt muže v Labi padl šestiletý trest

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Smrt 38letého muže, který letos v květnu na Litoměřicku utonul v Labi, potrestal Krajský soud v Ústí nad Labem šesti lety vězení obžalovaného Josefa Raaba. Ten byl původně obžalován z vraždy, soud ale trestný čin překvalifikoval na úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti. Sedmapadesátiletý Raab měl muže napadnout a topit po předchozí hádce kvůli odcizené loďce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Josef Raab u soudu

Článek

Raab u soudu strkanici s mužem přiznal, že by muže topil nebo bil, to ale vehementně odmítal. Spor mužů nastal v noci 6. května při popíjení v bufetu na břehu řeky. Rybáři Raabovi se ztratila loďka, kterou měl u břehu. Podle soudu muže napadl a po strkanici oba sklouzli do vody. Poté měl Raab hlavu poškozeného třikrát opakovaně ponořit pod vodu. Útok měl opakovat i po chvíli později, kdy měl muže udeřit a zlomit mu nos. Ten pak odplaval a utopil se.

„Nepodařilo se prokázat, že by obžalovaný chtěl poškozeného usmrtit, ať už v přímém, nebo nepřímém úmyslu,“ řekla předsedkyně senátu Kamila Elsnicová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Josef Raab před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Raab potyčku ve vodě přiznal, žalobu ale označil za snůšku lží. „Nikdy bych to neudělal, nikdy bych nikoho nezabil,“ řekl soudu. Podle něj muže ani neuhodil. Prý ho měl mlátit pravou rukou a přitom je levák, a pravou ruku ani kvůli zranění nemůže sevřít v pěst. Přiznal pouze nadávky po potyčce. „Ty ksindle, ty jsi na zabití. Já tu loďku stejně najdu, najdou ji rybáři,“ uvedl na dotaz soudu, co poškozenému říkal.

Potyčku ale prý nevyvolal, strkat do něj začal muž. Ten byl prý značně opilý a sotva se držel na nohou. Podle soudu měl přes čtyři promile alkoholu.

Vyšli z výpovědi svědka

Státní zástupce navrhoval Raaba uznat vinným z vraždy a trest pro něj chtěl v dolní polovině sazby, která je za vraždu v rozpětí 12 až 18 let. Obžalovaný se podle něj domníval, že mu muž loďku vzal, a to ho jako rybáře trávícího u vody značný čas prý rozčílilo. Opíral se o tvrzení svědků, kteří uvedli, že Raab vyhrožoval zabitím a několikrát muže ponořil pod vodu. Za nevěrohodné označil v závěrečné řeči tvrzení svědků Raabův obhájce.

Soud se přiklonil k tvrzení jednoho svědka, který část potyčky viděl. „Vycházeli jsme z výpovědi svědka, jehož výpověď bereme jako věrohodnou,“ řekla Elsnicová.

Soud neuvěřil výpovědi další svědkyně, která na místě činu byla. Podle soudu byla opilá, má oční vadu a je mentálně postižená.

Vraždu se podle soudu nepodařilo prokázat. Raab se hájil, že by nebyl schopen někoho zabít a soudu několikrát uvedl, jak pomáhal lidem při povodních před deseti lety a před utonutím tehdy zachránil dvanáctiletého chlapce.

Práci policistů označil za neprofesionální. „Do spisu teď na mě dávají samou špínu,“ uvedl. Při vynášení rozsudku a jeho odůvodnění často nesouhlasně vrtěl hlavou. Ani soud policisty moc nepochválil, rekonstrukci činu například prováděli bez přítomnosti obžalovaného, na místě nezajistili ani řadu stop.

S rozsudkem nesouhlasil státní zástupce, na místě se proti němu odvolal. Raab si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám