Hlavní obsah

Za smrt dítěte jde chůva na pět let do vězení. Přiznala, že ho kopla

– Plzeň • Aktualizováno

Za smrt devatenáctiměsíčního chlapečka potrestal ve středu Krajský soud v Plzni Hanu Rettovou (70) z Chebu pětiletým vězením. Dítě zemřelo na následky vážného poranění hlavy před dvěma roky, kdy ho žena měla jako chůva svěřené k hlídání. Soud ženě navíc zakázal vykonávat práci chůvy na pět let. Obhájkyně se na místě odvolala.

Soud s chůvou za smrt dítěteVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Fyzicky napadla chlapce, když si musela být vědoma, že mu může způsobit těžké zranění,” řekl předseda senátu Jan Hostaš. Žena musí rodičům jako odškodnění zaplatit milion korun.

„Znalci vyloučili, že by zranění chlapečka vzniklo bez působení síly vyvolané třetí osobou. Ta síla musela být střední až velké intenzity," dodal Hostaš.

Podle obžaloby měla Rettová dítěti způsobit zranění tím, že ho od sebe odkopla. Znalci řekli, že pro chlapce mohl být fatální jak samotný úder, tak následný pád hlavou na tvrdou podložku.

Žena u soudu nesouhlasila s tím, že by chlapci způsobila zranění úmyslně. „I když hrozně vyváděl, v životě bych mu neublížila. Že je zraněný, jsem se dozvěděla až od policie,“ prohlásila před soudem Rettová.

Za smrt dítěte stojí před soudem chůva. Přiznala, že ho kopla

Krimi

Podle ní byl chlapec jiný než ostatní děti. „Každý den se vztekal, bouchal do dveří, pořád za mnou běhal a tahal mě za nohy a ruce, nechtěl jíst ani pít. Měla jsem co dělat, abych ho vůbec mohla svléknout. Už jsem ho dál nechtěla hlídat,“ uvedla dále obžalovaná žena.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hana Rettová u soudu

V osudný den se chlapec podle Rettové zase vztekal. „Chtěla jsem ho utěšit, tak jsem ho vzala do náručí. Bránil se a štípal mě. Postavila jsem ho zpátky na zem. Začal mě tahat zase za nohu, tak jsem ho kopla, že upadl na zadek. Nebylo to ale vší silou,“ popisovala Rettová další sled událostí.

Matka utýraného chlapce souhlasila s vinou, jde na 8,5 roku do vězení

Krimi

Podle ní byl poté chlapec zakřiknutý. „Říkala jsem si, že je konečně unavený. Hodila jsem ho do postele, aby spal. Asi za dvě hodiny pro něho přišel otec. Šla jsem ho vzbudit, ale vůbec nereagoval. Zavolali jsme záchranku,“ dodala Rettová. Tvrdila, že předtím, než ho kopla, dvakrát sám upadl v předsíni a v kuchyni.

„Ležel na zádech vedle postele na zemi a oči měl obrácené v sloup. Téměř nedýchal a jen slabounce sípal. Jakmile jsem ho vzal do náručí, hlavička mu padla dozadu a tělo bylo úplně bezvládné. Tak jsem ho položil na postel a řekl chůvě, ať zavolá sanitku,“ vypovídal otec chlapce.

Otec při hádce upustil z okna měsíční holčičku. Odsedí si 18 let za vraždu

Krimi

Paní na hlídání syna si s manželkou vybrali na doporučení známých. „Chtěli jsme, aby si zvykl na kolektiv a naučil se česky, než půjde do školky. Byl u ní pět nebo šest dnů. Platilo se 6000 korun měsíčně za jedno dítě,“ dodal muž.

Z důkazů podle státní zástupkyně nevyplývá, že by chůva měla v úmyslu chlapce usmrtit. „Každý, i podprůměrně inteligentní člověk, který přišel do styku s dítětem v takto útlém věku, přece ví, že je s ním třeba zacházet velmi opatrně a šetrně. Z důvodu křehké tělesné konstituce je třeba zvlášť chránit jeho hlavu, která není dosud pevně srostlá. Obžalovaná si musela být vědoma toho, že úder, kop či podobný útok vedený velkou silou proti sotva dvouletému dítěti může mít za následek poranění hlavy, která mohou vést až ke smrti,“ prohlásila státní zástupkyně.

Znalci psychologové se shodli v tom, že motivem mohla být frustrace z chování dítěte, které obžalovaná žena znala krátce a které mělo velký problém s adaptací na nové prostředí. „V důsledku toho bylo velmi náročné na pozornost. Toto chování vnímala obžalovaná jako velmi zatěžující a narušující kontakt s ostatními hlídanými dětmi,“ uvedli v posudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám