Hlavní obsah

Za smrt dítěte dostala lékařka podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Když rodiče odváželi svého tříletého synka do nemocnice v Boskovicích na běžnou operaci, netušili, že své dítě už nikdy neuvidí živé. Při operaci došlo ke komplikaci, na kterou lékaři včas nezareagovali. Chlapec i přes následnou snahu o oživování zemřel. V úterý potrestal brněnský Krajský soud anestezioložku Helenu Hudcovou za ublížení na zdraví z nedbalosti čtyřletou podmínkou.

Článek

K tragédii došlo na podzim před dvěma lety. Chlapci měla být provedena obřízka a anestezioložkou u operace byla právě Hudcová. Krátce po chlapcově uspání ale nastala alergická reakce a hoch se začal dusit. Ovšem lékařka, která měla sledovat chlapcův dech, si toho všimla, až když bylo pozdě. Lékaři se pak sice snažili hocha přivézt zpátky k životu, ale došlo k nevratnému poškození mozku, a snaha tak byla marná.

„Došlo k anesteziologickému pochybení, krize nebyla zvládnuta v souladu s lékařskými postupy, přičemž došlo v přímé souvislosti k úmrtí pacienta. Anesteziolog má zajistit dýchání. Lékař sice nemůže zaručit dopředu výsledek operace, má ale postupovat v souladu s uznávanými postupy,“ ocitoval předseda senátu Jiří Šoukal ze znaleckého posudku.

Lékařku původně potrestal blanenský okresní soud trestním příkazem dvouroční podmínkou, žena se s tím ale nesmířila, a její věc tak soud přímo projednal, jenže jí uložil dva roky vězení a zakázal výkon lékařské péče na šest let.

„Nedbalost obžalované je mimo jakoukoli pochybnost. Uložit přiměřený trest v podobném případě je ale vždy velmi obtížné. Trest je sice i jakási forma odplaty, ale musíme si dát pozor, abychom nesklouzli k zásadám Chammurapiho zákoníku. Lékařka bude žít celý život s tím, co se stalo,“ vysvětlil soudce Šoukal, proč lékařce, která je samoživitelkou, zmírnil trest na čtyři roky podmínky a čtyři roky zákazu výkonu práce anesteziologa. Rodiče zemřelého hocha navíc po nemocnici požadují statisícové odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám