Hlavní obsah

Za smrt dítěte a neplodnost chce žena od nemocnice milión

– MOST
Právo, Šárka Tonarová

Byla smrt novorozeného dítěte v mostecké porodnici tragickou shodou okolností, nebo ji zavinil zdravotnický personál? Takovou otázku si v úterý poprvé položil senát Okresního soudu v Mostě, který zahájil hlavní líčení s obžalovanou lékařkou gynekologicko-porodnického oddělení Helenou Mikoláškovou (31) a porodní asistentkou Ilonou Macanovou (56).

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Lékařka Helena Mikolášková u soudu

Článek

Obě ženy viní obžaloba z ublížení na zdraví z nedbalosti. Údajně se ho dopustily, když pomáhaly na svět druhému dítěti své pacientky.

Asistentka vysvětluje, zda rodičce při porodu tlakem na břicho nezpůsobila protržení dělohy, lékařka čelí obvinění, že tomu nebránila. Porod skončil smrtí novorozence, matka utrpěla trvalé poškození zdraví a podle obžaloby nemůže mít další děti. Státní zástupkyně její utrpení vyčíslila v návrhu na odškodnění na 1,219 miliónu korun.

„Další těhotenství poškozené by bylo ohrožením jejího života, je tedy prakticky neplodná,“ vysvětlila návrh státní zástupkyně. Větší část požadovaného finančního odškodnění připadá právě na trvalé následky rodičky. Smrt novorozence hodnotí zákon 240 tisíci korunami.

Lékařka vinu odmítá

Mikolášková jakoukoliv vinu odmítá. „Nic jsem nezanedbala. Matka měla nadstandardní péči, byl přivolán i starší lékař. Kontrolovala jsem, zda má plod dostatek kyslíku, pacientka navenek neměla žádné potíže. Dokonce ani odloučení placenty se neprojevilo krvácením,“ uvedla. Odmítla také tvrzení o neplodnosti ženy.

„Podařilo se zachránit dělohu i vaječníky, netvrdila bych, že je neplodná,“ řekla. Žádné tlačení na břicho rodičky prý neviděla. Macanová připustila, že pomohla rodičce v počáteční fázi porodu a dvakrát jí dlaní zatlačila na vyklenuté dno dělohy. „Byl to jen velmi mírný tlak dlaní. Chtěla jsem tím dokázat, že je nutné provést císařský řez,“ uvedla.

Žena, jejíž první porod skončil také císařským řezem, v úterý u soudu nevypovídala.

„Děloha mohla prasknout v jizvě po první operaci. A proč došlo k předčasnému odloučení placenty, není zcela jasné,“ uvedl primář oddělení Pavel Hlubuček.

Dítě po porodu žilo, po 17 dnech však zemřelo v důsledku poškození mozku nedostatkem kyslíku. Hlavní líčení bude pokračovat 28. dubna. Nejdůležitějším svědectvím bude zřejmě výpověď soudního znalce z oboru lékařství, rodičky a jejího manžela. Obviněným ženám hrozí až pětileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám