Hlavní obsah

Za smrt 88letého lyžaře na sjezdovce v Kašperských Horách padlo obvinění

• Aktualizováno

Za tragickou srážku dvou lyžařů z letošního března na sjezdovce v Kašperských Horách, při které utrpěl smrtelné zranění 88letý muž, padlo obvinění. Podle zjištění Práva zahájili policisté trestní stíhání druhého z lyžařů pro přečin usmrcení z nedbalosti. Třiapadesátiletý muž z Berouna porušil podle vyšetřovatelů pravidla chování pro lyžaře vydaná Mezinárodní lyžařskou federací FIS. Hrozí mu až tři roky vězení.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

"Bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin usmrcení z nedbalosti," potvrdila na dotaz Práva mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

„Při jízdě důsledně nesledoval situaci, kdy nestačil včas zareagovat na lyžaře pod jeho úrovní, který přejížděl zprava šikmo svahem přes celou jeho šířku,“ stojí v obvinění.

I když se oba lyžaři snažili srážce na poslední chvíli vyhnout zahájením oblouků od sebe, došlo k bočnímu střetu a jejich následnému pádu. Starší z mužů si vážně poranil hlavu a za dva dny v nemocnici zemřel.

Srážka lyžařů ve špindlerovském Svatém Petru skončila smrtí Poláka

Krimi

Policisté se opírali především o posudek soudního znalce z oboru sportovního lyžování, podle něhož obviněný muž nerespektoval pravidla FIS, zejména pravidlo chovat se ohleduplně k ostatním lyžařům.

„Vzhledem k poměrně nízkému provozu na sjezdové trati nestačil během své jízdy včas rozpoznat situaci před sebou a včas změnit směr jízdy, aby měl dostatek času zabránit střetu s poškozeným, který neočekávaně přešel z oblouků po straně sjezdovky do jízdy šikmo svahem,“ konstatoval znalec.

Na druhou stranu ale potvrdil, že obviněný muž nejel nijak rychle či riskantně. V posudku dokonce uvedl, že svůj podíl viny na nehodě má i zemřelý lyžař. „Za příčinu střetu lze i považovat nestandardní způsob jízdy poškozeného, který přešel náhle z krátkých oblouků k přímé jízdě napříč sjezdovkou,“ uzavřel znalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám