Hlavní obsah

Za škrcení barmanky provazem dostal 19 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 19 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Radka Jurníka (42) za loňský pokus loupežné vraždy v herně v Přerově. Potvrdil tak trest, který mu uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě letos 19. ledna.

Foto: Petr Marek, Právo

Radek Jurník (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Jurník v přerovské herně „řádil“ loni 17. května v podvečer. Pod záminkou výplaty peněz tam tehdy přivolal k výhernímu automatu barmanku a v momentě, kdy tato se sklonila k automatu a byla k obžalovanému zády, jí kolem krku přehodil provázek, který překřížil a tím ji škrtil.

Za neustálého škrcení ji následně odvedl za barový pult, kde ji donutil vydat dva číšnické fleky, přičemž jeden z nich odcizil s částkou nejméně 1500 korun. Poté dál nešťastnici škrtil zmíněným provázkem až do doby, kdy upadla na zem, ztratila vědomí a pomočila se. Teprve poté z místa odešel.

Napadené ženě způsobil kromě drobných poranění i posttraumatickou stresovou poruchu, která se ve zmenšené míře u ní projevovala ještě v době projednání věci před krajským soudem.

U VS Jurník požadoval, aby pokus zločinu vraždy byl překvalifikován na vydírání, či omezování osobní svobody. Prý rozhodně neměl vražedný úmysl. Zpochybnil navíc to, že se barmanka při škrcení pomočila. Právě tato skutečnost totiž založila právní kvalifikaci k pokusu zločinu vraždy. Tvrdil, že kromě výpovědi napadené žádný jiný objektivní důkaz, tedy ani závěry znalců, toto její tvrzení nepotvrzuje.

Soud odmítl argumenty obhajoby

VS však jeho argumenty neakceptoval. Jen upřesnil právní kvalifikaci. Loupež a pokus vraždy, jak to kvalifikoval KS, nahradil pokusem loupežné vraždy.

„Obžalovaný hrozil barmance zabitím, když požadoval číšnické fleky a poté, co mu je vydala, škrcení ještě zintenzivnil až do bezvědomí napadené,“ vysvětlil předseda senátu Petr Angyalossy s tím, že trest je i tak zcela přiměřený. „Obžalovaný neprojevil lítost, jeho resocializace je podle znalců velmi obtížná a navíc, žena přežila jen shodou šťastných náhod,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám