Hlavní obsah

Za sex s nezletilou chovankou dostal pedagog podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpočátku měli kamarádský vztah, jaký má otec s dcerou. Postupně se ale změnil v milenecký poměr. Bývalý 48letý vychovatel z dětského domova dostal v úterý u klatovského soudu čtyřletou podmínku za sexuální zneužívání 13leté chovanky. Na další čtyři roky má zákaz pracovat s mládeží.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na tváři pedagoga byla i přes rozsudek znát úleva. Žalobkyně Katarina Peková totiž žádala vězení ve čtvrtině desetileté trestní sazby. „Využil naivity poškozené a působil na ni silou své autority. Jednání od počátku popíral, poškozenou zneužíval po delší dobu a opakovaně,“ prohlásila  státní zástupkyně.

Soud ale podle předsedy senátu Jaromíra Veselého neměl k uložení nepodmíněného trestu důvod. „Pohlavní styk s poškozenou nebyl ze strany obžalovaného vynucený, dívka měla o něj zájem. Nebyla jí tím způsobena žádná újma, nemá z toho žádné psychické potíže,“ odůvodnil verdikt Veselý. Upozornil také na to, že obžalovaný byl dosud bezúhonným člověkem a v jeho případě postačí dohled probačního úředníka.

Nezjistil jsem u ní tendence ke lhavosti ani ke zveličování. Jak ty události popisovala, tak také s největší pravděpodobností i proběhly.
Augustin Pixa, soudní znalec

„Začali jsme se líbat a pak se navzájem svlékli. Chtěli jsme to oba. Bylo to dobrovolné, já s tím souhlasila,“ popisovala chovanka to, co se odehrálo v listopadu 2013 na nemocničním pokoji v dětském domově. Podle ní se pak dál sexuálně stýkali.

„O prázdninách, o víkendech, když jsem byla na dovolence doma. Prostě jsme si zavolali, já nasedla k němu do auta a jeli jsme třeba do lesa,“ pokračovala dívka s tím, že dostávala i dárky.

„K Vánocům to byl třeba řetízek s křížkem a se srdíčkem nebo voňavky,“ dodala školačka.

Věrohodnost její výpovědi potvrdil soudní znalec Augustin Pixa. „Nezjistil jsem u ní tendence ke lhavosti ani ke zveličování. Jak ty události popisovala, tak také s největší pravděpodobností i proběhly,“ prohlásil Pixa. Podle něho obžalovaný byl pro dívku nejprve něco jako otcovský vzor, který ve vlastní rodině nepoznala. „Bohužel pak došlo k nežádoucímu přesmyku a z dvojice se stali milenci,“ dodal znalec.

Intimnosti popřel

Obžalovaný muž ale jakýkoliv intimní kontakt s chovankou popíral. Podle něj se jen snažil být dívce co nejvíce nablízku a pomoci jí zbavit se závislosti na drogách.

Byla to velká chyba. Bouchly ve mně saze, psal jsem je ve velkém rozrušení, když jsem věděl, že holka tráví víkendy ve společnosti dealera drog.
odsouzený vychovatel

„Svěřila se mi, že s tím má problém a že to nezvládá. Vyhrožovala i sebevraždou. Říkala, že nemá nikoho, komu by na ní záleželo, komu se může svěřovat a o koho se může opřít. Snažil jsem se ji chránit, být jí nablízku. Myslel jsem si možná naivně, že s těmi drogami dá pokoj,“ vypovídal vychovatel.

Jediným fyzickým kontaktem podle něj byl polibek na tvář. „Dal jsem jí ho, když měla narozeniny,“ prohlásil před soudem. U soudu také vyšlo najevo, že vychovatel dívce posílal stovky SMS se sexuálním podtextem. Za vulgární esemesky se omluvil. „Byla to velká chyba. Bouchly ve mně saze, psal jsem je ve velkém rozrušení, když jsem věděl, že holka tráví víkendy ve společnosti dealera drog,“ hájil se muž.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce se rozhodnou podat případné odvolání až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám