Hlavní obsah

Za schvalování terorismu dostal muž nakonec podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletý trest s podmíněným odkladem na dva roky vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě slovenskému občanovi Milanu Lalikovi, který před dvěma lety za sociální síti schvaloval teroristický útok v mešitách na Novém Zélandu, po kterém zemřelo 51 lidí. Soud přistoupil na dohodu, kterou obžalovaný uzavřel se státním zástupcem.

Milan Lalik schvaloval teroristický útok, vyvázl nakonec s podmínkou.Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Do každej mešity granát,“ napsal muž žijící v Chrudimi na Facebooku a to veřejně pod svým jménem. U soudu svého jednání litoval. „Nemyslel jsem to vážně, byla to hloupost,“ řekl novinářům dosud netrestaný Lalik.

Do soudní síně dorazil již s dohodou, kterou prostřednictvím své obhájkyně uzavřel se státním zástupcem. Ten přitom sám podmíněný trest navrhl. Rozsudek je tak pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Milan Lalik u soudu, za schvalování terorismu na Novém Zélandu si odnesl po dohodě se státním zástupcem podmínku.

K teroristickému útoku na dvě mešity ve městě Christchurch na Novém Zélandu došlo 15. března 2019. Při útoku střelnými zbraněmi na muslimská centra Al Noor a Linwood v centrální části čtyřsettisícového města zemřelo na místě 49 lidí, dva další později v nemocnici a 50 jich bylo zraněno. Osmadvacetiletý útočník si střelbu natáčel.

Tvrdý trest za schvalování terorismu na internetu. Muž dostal šest let vězení

Krimi

Kondolence novozélandské guvernérce poslali vrcholní představitelé států z celého světa, na českých sociálních sítích se ale zároveň objevily schvalující komentáře. Policie vyšetřovala již celou řadu takových případů, podle dostupných informací bylo za nenávistné a schvalující komentáře odsouzeno v České republice již dříve deset lidí, a to vždy k podmíněnému nebo peněžitému trestu.

Pouze jeden z komentujících, dvaadvacetiletý Benedikt Čermák, byl odsouzen k nepodmíněnému trestu v délce šest let, a to s ohledem na svou dřívější minulost. Odvolací soud ale nakonec i jemu trest před nedávnem přehodnotil na tříletou podmínkou se zkušební dobou čtyř let.

Uprchlému Čechovi hrozí za teror na Ukrajině až 20 let vězení

Krimi

Představitelé justice opakovaně upozorňují na to, že trestní zákoník počítá za verbální trestný čin podpora a propagace terorismu s nepřiměřeně vysokými nepodmíněnými tresty. To na dotaz novinářů nyní zopakoval i státní zástupce.

Upozornil, že za schvalování vraždy hrozí maximálně rok vězení. „Pokud ale schválíte čin, který je kvalifikován jako teroristický, hrozí vám až patnáct let. Domnívám se, že by se nad tím měl někdo zamyslet,“ řekl Michal Król.

Reklama

Výběr článků

Načítám